Οι Δημοκρατικοί της αμερικανικής Γερουσίας εκφράζουν την ανησυχία τους, σχετικά με το περιορισμένο εύρος της σύντομης χρονικά έρευνας που πραγματοποίησε το FBI, αναφορικά με τις καταγγελίες απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς σε βάρος του δικαστή Μπρετ Κάβανο.

Οι ανησυχίες αυτές, άρχισαν να διατυπώνονται ήδη από το πρωί της Πέμπτης, όταν η αναφορά με τα συμπεράσματα της έρευνας του FBI, έφτασε σε ειδικά προστατευμένο χώρο στο υπόγειο του κτιρίου που στεγάζει την Γερουσία, όπου και είχαν πρόσβαση οι γερουσιαστές, σύμφωνα με το «Politico».

Η αναφορά αυτή, συντάχθηκε από το FBI, μετά την διενέργεια μιας σχεδόν εβδομαδιαίας έρευνας για τις καταγγελίες που έκαναν σε βάρος του Κάβανο, η Κριστίν Μπλάζι Φορντ και η Ντέμπορα Ραμίρεζ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ σε χθεσινή ανάρτηση που έκανε στο Twitter, υποστήριξε ότι οι καταγγελίες σε βάρος του Κάβανο, είναι «συνολικά ανυπόστατες» ενώ ο ίδιος ο Κάβανο, τις έχει αρνηθεί κατηγορηματικά.

Ενδεικτικές του πολιτικού κλίματος δυσπιστίας που υπάρχει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Γερουσιαστή Κρις Κουνς που είναι μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Γερουσία. Οι δηλώσεις αυτές, έγιναν στο MSNBC κι ενώ ακόμη ο ίδιος δεν είχε διαβάσει την αναφορά. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για έρευνες που έχουν ένα περιορισμένο εύρος και στις οποίες, έχουν καταθέσει μόνο λίγοι, λιγότεροι από δέκα μάρτυρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουνς.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι “ένα προφανές συστατικό στοιχείο μιας αξιόπιστης έρευνας θα έπρεπε να είναι οι μάρτυρες που έχει επικαλεστεί η Δρ. Φορντ,” προκειμένου να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ότι ο Κάβανο της επιτέθηκε σεξουαλικά στην διάρκεια ενός πάρτι, όταν οι δύο τους φοιτούσαν στο γυμνάσιο.

Ο Κουνς υποστήριξε επίσης, ότι στην έρευνα αυτή, θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί οι μαρτυρίες των πρώην συμφοιτητών του Κάβανο στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και οι οποίοι δήλωσαν δημόσια ότι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το FBI, ώστε να περιγράψουν ιστορίες σχετικές με την συμπεριφορά του.

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ζήτησαν την διεξαγωγή της έρευνας του FBI, μετά τις καταθέσεις που έδωσαν ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, η Φορντ κι ο Κάβανο την προηγούμενη Πέμπτη. Τόσο ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, όσο κι άλλοι γερουσιαστές, δήλωσαν ότι ήθελαν να ακούσουν κι άλλους ανθρώπους που δεν κατέθεσαν.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται γιατί η Φορντ κι ο Κάβανο μεταξύ άλλων μαρτύρων δεν κλήθηκαν από το FBI, ώστε να καταθέσουν για την υπόθεση, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την αναφερόμενη ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν από το Ιλινόις που είναι μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, δήλωσε χθες το πρωί στο CNN ότι «το γεγονός της λήψης καταθέσεων από ελάχιστους μάρτυρες, ήταν απαράδεκτο».

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ υπερασπίστηκε την διεξαγωγή της έρευνας, τονίζοντας ότι η Γερουσία διέθεσε μία αρχική λίστα ανθρώπων που ήθελαν να καταθέσουν, ενώ όπως είπε, το FBI επικοινώνησε συνολικά με δέκα ανθρώπους, στο πλαίσιο εξέλιξης της έρευνας.

Ο ίδιος, επεσήμανε ότι το FBI εκπλήρωσε τα κριτήρια της διεξαγωγής μιας έρευνας για το παρελθόν του Κάβανο, τονίζοντας ότι η διαδικασία είναι διαφορετική από αυτήν που ακολουθείται για την πραγματοποίηση μιας ποινικής έρευνας.

«Η έρευνα δεν επεδίωξε να εντοπίσει κάποιο εύρημα ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά πληροφορίες για αυτούς που θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις. Η Γερουσία έθεσε το πλαίσιο για το εύρος της έρευνας κι αναφορικά με τα στοιχεία που την ενδιέφεραν», συμπλήρωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί στην Γερουσία, η πρώτη διαδικαστική ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η τελική ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ, ενώ αν χρειαστεί η ολομέλεια του σώματος θα συνεδριάσει την Κυριακή προκειμένου να ψηφίσει.

Τόσο ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, όσο και ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων καλλιεργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας, που θα έχει ένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου, στις 6 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κλίμα αισιοδοξίας για το διορισμό Κάβανο