Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Παρασκευή τα κράτη μέλη να απαλλαγούν από τους κανόνες περί ομοφωνίας και να παίρνουν περισσότερες αποφάσεις με ενισχυμένη πλειοψηφία ώστε να ενδυναμώσουν τον ρόλο της Ένωσης στον κόσμο.

«Έχουμε κλειδώσει τους εαυτούς μας στο σκοτεινό δωμάτιο της ομοφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ σε μια ομιλία στο αυστριακό κοινοβούλιο στη Βιέννη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως είναι πλήρως εστιασμένος στο να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit επιτυχία και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία τον Νοέμβριο.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες γιατί πρέπει επίσης να είμαστε κριτικοί καθώς λαμβάνουμε διαφορετικά σήματα από το Λονδίνο», είπε ο Γιούνκερ.

«Υπάρχει μια πολυφωνική χορωδία στο επίπεδο του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου και προσπαθούμε να διευθετήσουμε τα κομμάτια… έτσι ώστε να γίνουν μια μελωδία», είπε.

Είπε ότι ελπίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιήσει «ικανή πρόοδο» αργότερα αυτό τον μήνα ώστε «να μπορέσουμε να την αντιληφθούμε τον Νοέμβριο».

Επίθεση Σαλβίνι σε Γιούνκερ

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι κατέστρεψαν την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι Ευρωεκλογές το ερχόμενο έτος θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο της ΕΕ.

«Άνθρωποι σαν τον (πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ) Γιούνκερ και τον (Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ) Μοσκοβισί έχουν καταστρέψει την Ευρώπη και τη χώρα μας», δήλωσε ο Σαλβίνι σε δημοσιογράφους στη Ρώμη.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη εκ των έσω και ελπίζουμε ότι οι Ευρωεκλογές του Μαΐου θα μας δώσουν ένα χέρι βοηθείας. Στην αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα», σημείωσε.