Τη δράση αρχαιοκάπηλων στο Ηράκλειο αποκάλυψε η ΕΛΑΣ και σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για εγκληματική οργάνωση μέλη της οποίας και συνελήφθησαν. Η ομάδα ενέχεται σε παράνομες ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες, στο Ηράκλειο και μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, συνέλαβαν δύο Έλληνες 50 ετών και 62 ετών, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα οκτώ ατόμων όλοι τους κατηγορούμενοι για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και για εκρηκτικές ύλες.

Μετά από μεθοδική έρευνα οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη της οργάνωσης και των μελών της, ταυτοποιήθηκαν δέκα άτομα, ηλικίας από 24 έως και 62 ετών μεταξύ αυτών και ένας αλλοδαπός και όπως διακριβώθηκε η εγκληματική ομάδα ενέχεται σε παράνομες ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες, σε περιοχές του Ηρακλείου με δράση από το Ιούλιο του 2018 οπότε και είχαν συγκροτηθεί ως δομημένη ομάδα, με συνεχή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία. Σκοπός τους ήταν η ανεύρεση αρχαιοτήτων και λοιπών πολιτιστικών αγαθών, η ανασκαφή και η μετέπειτα πώλησή τους με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Σε επιχείρηση που οργανώθηκε συνελήφθησαν σε Αττική και Ηράκλειο οι δύο άνδρες και αναζητούνται οι άλλοι οκτώ. Μετά από έλεγχο σε οικίες των δραστών και μελών της οργάνωσης, εντοπίστηκαν: «δισκοειδές ανάγλυφο αντικείμενο, 10 τμήματα αγγείων, 2 ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων, ηλεκτρονική συσκευή ανίχνευσης μετάλλων, 2 εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων, πυξίδα, 2 σκαπτικά εργαλεία χειρός, 2 πυροκροτητές, 20 μέτρα ακαριαία θρυαλλίδα, ένα μέτρο βραδύκαυστη θρυαλλίδα».

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.