Με ερωτήσεις για τις συντάξεις αλλά και για μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα βομβάρδισαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους ενημέρωσαν για τον Προϋπολογισμο 2019.

Ειδικότερα αντικείμενο της συνεδρίασης της  διευρυμένης Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και οι προβλέψεις του.

Η αίθουσα 223 της Βουλής είχε γεμίσει ασφυκτικά με τους κυβερνητικούς βουλευτές να επιδεικνύουν αιχμηρό ενδιαφέρον για το μέλλον των συντάξεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές στις παρεμβάσεις τους ζήτησαν από τον υπουργό περισσότερα στοιχεία και για μια σειρά μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως επίδομα πετρελαίου (που όπως επισημάνθηκε θα μπει στο κοινωνικό μέρισμα) αλλά και η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι πολύ ισχυρά.

Βουλευτές στη συνεδρίαση της διευρυμένης ΕΠΕΚΕ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

«Δεν συζητάμε αναστολή του μέτρου, αλλά κατάργηση»

Όπως τόνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μεταφέροντας και το κλίμα στη συνεδρίαση το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό, υπογραμμίζοντας πως «ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου (π.χ. φορολογίας) θα επιτύγχανε δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1,3% για να το διαχειριστεί όπως θέλει».

Πρακτικά αυτό σημαίνει, προσέθεταν, ότι η περικοπή των συντάξεων δεν κρίνεται αναγκαία.

«Η κυβέρνηση δεν συζητά την αναστολή του μέτρου αλλά την κατάργηση του» ξεκαθάρισαν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, πρόσθεσαν με νόημα ότι όπως προκύπτει και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά στο 2019, 2020 και 2021 η ελληνική οικονομία καταγράφει υπεραπόδοση και τα τρία έτη.