Ο δικηγόρος του αμερικανού χριστιανού πάστορα, που δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία, δήλωσε ότι θα καταθέσει την Τετάρτη προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την απελευθέρωση του πελάτη του.

Η υπόθεση του Άντριου Μπράνσον, η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση στη δίκη του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου, έχει γίνει το πιο διχαστικό θέμα στην επιδεινούμενη διπλωματική διένεξη ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, η οποία έχει οδηγήσει στην επιβολή εκ μέρους των ΗΠΑ τιμωρητικών κυρώσεων και δασμών σε βάρος της Τουρκίας.

«Θα προσφύγουμε αύριο στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να άρει την κράτηση κατ’ οίκον», δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο δικηγόρος Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ.

Ο ευαγγελικός πάστορας κατηγορείται για σχέσεις με κούρδους μαχητές και υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιερωμένου που κατηγορείται από την Τουρκία για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Αρνείται την κατηγορία –όπως και ο Γκιουλέν– και η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί εντός των πλαισίων του νόμου και της διπλωματίας εναντίον «αυτής της στρεβλής κατανόησης που επιβάλλει κυρώσεις χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία έναν πάστορα που δικάζεται λόγω των σκοτεινών σχέσεών του με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Χαλαβούρτ δήλωσε πως δεν περιμένει το Συνταγματικό Δικαστήριο να λάβει απόφαση πριν από την ακροαματική συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου, «όμως θέλουμε να έχουμε ολοκληρώσει την προσφυγή μας πριν από τότε».

Ο Μπράνσον, ο οποίος ζει στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες, βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και 21 μήνες με κατηγορίες για τρομοκρατία και αυτή τη στιγμή τελεί υπό κράτηση κατ’ οίκον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ενθέρμως την απελευθέρωση του πάστορα, καθώς οι Ευαγγελικοί βρίσκονται στον πυρήνα των υποστηρικτών του.

Ο αμερικανός πρόεδρος πίστευε ότι είχε συμφωνήσει τον Ιούλιο με τον Ερντογάν την απελευθέρωση του πάστορα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας, όμως η Άγκυρα το έχει αρνηθεί.