Η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε την Τρίτη πριν από τα χαράματα επιδρομή σε ένα σιιτικό θρησκευτικό κέντρο και συνέλαβε τρεις από τους επικεφαλής του για παράνομη οπλοκατοχή έπειτα από έρευνες στα σπίτια τους, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από υποψίες για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Γαλλία, όπου ζει η μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης, παραμένει σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού έπειτα από επιθέσεις τα τελευταία χρόνια κατά τις οποίες ισλαμιστές και πρόσωπα εμπνεόμενα από ριζοσπαστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, σκότωσαν σχεδόν 250 ανθρώπους.

Περίπου 200 αστυνομικοί, στους οποίους περιλαμβάνονταν μονάδες επιλέκτων από το Παρίσι, συμμετείχαν σε επιδρομές που άρχισαν πριν από τα χαράματα στο Κέντρο Ζαχρά Γαλλία και σε σπίτια μιας δεκαριάς μελών του στην Γκραντ Σιντ, κοντά στη βόρεια πόλη της Δουνκέρκης.

«Είναι μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του νομάρχη.

«Οι δραστηριότητες του Κέντρου Ζαχρά Γαλλία ερευνώνται ιδιαίτερα στενά, δεδομένης της ξεκάθαρης υποστήριξης των ηγετών του προς αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις και κινήσεις που υιοθετούν ιδέες αντίθετες προς τις (γαλλικές) δημοκρατικές αξίες».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ δήλωσε πως τρία πρόσωπα συνελήφθησαν μετά την ανακάλυψη παράνομων όπλων και πως έκλεισε μια αίθουσα προσευχής.

Οι επιδρομές συνέπεσαν με την ανακοίνωση πως η Γαλλία κατάσχεσε επίσης περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν σε ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και σε δύο ιρανούς πολίτες σχετικά μ’ ένα σχέδιο επίθεσης τον Ιούνιο εναντίον συγκέντρωσης της εξόριστης ιρανικής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού έξω από το Παρίσι.

Δύο πηγές δήλωσαν πως δεν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις επιδρομές και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Κέντρου Ζαχρά Γαλλία πάγωσαν επίσης, μαζί με οικονομικά στοιχεία που τηρούνταν κάτω από άλλα ονόματα, βάσει διαταγών που εκδόθηκαν από τα γαλλικά υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Στον ιστότοπο του κέντρου αναφέρεται πως έχει περίπου 8.000 «ακολούθους» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ο στόχος του είναι να διαδώσει το μήνυμα του ισλάμ μέσω ταινιών, ραδιοφώνου, κειμένων και συνεδρίων. Προσφέρει επίσης έναν χώρο επαφών για κοινωνικά, οικογενειακά και θρησκευτικά θέματα.

Διαβάστε επίσης

Η Γαλλία βάζει στον «πάγο» ιρανικά περιουσιακά στοιχεία