Κατηγορίες εναντίον περισσότερων ανθρώπων ενδέχεται να απαγγελθούν για τον φόνο του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Σλοβακικό δικαστήριο ζήτησε την Κυριακή τη φυλάκιση τεσσάρων ανθρώπων εν αναμονή της δίκης για τον φόνο του Κούτσιακ και της φίλης του. Οι συλληφθέντες είναι μία γυναίκα και τέσσερις άνδρες.

Σύμφωνα με τη σλοβακική εφημερίδα Dennik K, η 44χρονη γυναίκα «διέταξε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η γυναίκα που έχει ταυτοποιηθεί ως η Α.Ζ. κατηγορείται για το ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα της συνέργειας σε δολοφονία», ανέφερε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Αντρέα Πρεντάζνοβα σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του Κούτσιακ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Ντάνιελ Λίπσικ, τον οποίο επικαλείται το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Markiza, η ύποπτη είχε κυρίως ρόλο μεσολαβητή.

Εργαζόταν μάλιστα ως διερμηνέας του Σλοβάκου επιχειρηματία Μάριαν Κότσνερ, τις δραστηριότητες του οποίου ερευνούσε ο Κούτσιακ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο γιος του Κότσνερ είναι παντρεμένος με την κόρη της σαραντάχρονης που συνελήφθη την Παρασκευή στο Κόμαρνο.

Την προηγουμένη τρεις άνδρες συνελήφθησαν στο Κολάροβο, μια μικρή πόλη στην ίδια περιοχή στα σύνορα με την Ουγγαρία, ανατολικά της Μπρατισλάβα. Πρόκειται για έναν πρώην αστυνομικό, έναν πρώην στρατιωτικό και έναν επιχειρηματία που επίσης κατηγορούνται για «προμελετημένη δολοφονία» στην υπόθεση Κούτσιακ.

Το τελευταίο άρθρο του Κούτσιακ αφορούσε τις ενδεχόμενες σχέσεις μεταξύ της καλαβρέζικης μαφίας και πολιτικών ανδρών της Σλοβακίας και έκανε λόγο για ύποπτες συναλλαγές που γίνονταν μέσω επιχειρήσεων του Μάριαν Κότσνερ. Η δολοφονία του τον Φεβρουάριο προκάλεσε μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.