Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία διότι για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος εκχωρεί στους σκοπιανούς την Μακεδονική Ταυτότητα και την Μακεδονική Γλώσσα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το αρ. 1 της Συμφωνίας τα μέρη αποδέχονται αμοιβαίως ότι «Το επίσημο όνομα του δεύτερου μέρους (ήτοι FYROM) είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «η Ιθαγένεια του είναι Μακεδονική» και «η επίσημη γλώσσα του θα είναι η Μακεδονική γλώσσα».

Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για σύνθετη ονομασία, για την οποία ο γράφων είναι εναντίον, η οποία όμως εκχωρεί χωρίς κανένα σύνθετο προσδιορισμό στα Σκόπια την μακεδονική ιθαγένεια και γλώσσα. Υποστηρίζεται ότι με την ιθαγένεια δεν δημιουργείται εθνότητα, αλλά απλώς υπηκοότητα το οποίο είναι ανακριβές για τον ακόλουθο λόγο: Η ιθαγένεια πράγματι συνδέεται με την νομική κατάσταση του πολίτη με το κράτος, δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι Έλληνας στην ιθαγένεια , αλλά να ανήκει σε άλλο έθνος γιατί έχει πολιτογραφηθεί. Δεν υπάρχει όμως ιθαγένεια που να μην απαντά και σε έθνος. Άπαξ και υπάρχει αναγνωρισμένη ιθαγένεια, υπάρχει και εθνότητα, δηλαδή οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν με νομικούς όρους υπηκοότητας, αλλά προφανώς στην πορεία έχει δημιουργηθεί και έθνος.

Συνεπώς αναγνωρίζοντας την Μακεδονική ιθαγένεια αποδέχεσαι ότι κάποιοι άνθρωποι πολιτογραφούνται ως Μακεδόνες και επομένως μπορούν να έχουν και αντίστοιχο έθνος. Παράλληλα αναγνωρίζεται και μακεδονική γλώσσα με την επισήμανση ότι δεν συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα αλλά με τις σλαβικές γλώσσες. Με αυτόν τον τρόπο αποδέχεσαι ως Ελλάδα ότι υπάρχει ένα Μακεδονικό έθνος με μια Μακεδονική γλώσσα που δεν συνδέεται με τον ελληνικό πολιτισμό. Επομένως μικρή αξία έχει πως λέγεται αυτό το κράτος, αλλά το πώς λέγονται οι πολίτες του ήτοι Μακεδόνες, η ταυτότητα τους ήτοι μακεδονική και η γλώσσα τους ήτοι μακεδονικά.

Καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν εκχώρησε τα ανωτέρω. Ακόμη και όσοι υποστήριξαν με σθένος τη σύνθετη ονομασία είχαν ως προαπαιτούμενο ότι δεν μπορούν να εκχωρηθούν στοιχεία που συνδέονται με την ταυτότητα, διότι τότε εκχωρούνται τα πάντα στους σκοπιανούς.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εκπληκτική συμφωνία για τα Σκόπια και μια εθνική ήττα για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής καθώς ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την Μακεδονία και ανέκαθεν αναγνώριζε στους Σκοπιανούς το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αντίστοιχα και οι ΑΝΕΛ, διότι το μόνο που τους ενδιαφέρει να υπερασπίζονται συνειδητά στον πολιτικό του βίο είναι η καρέκλα τους. Ο ελληνικός λαός θα χρεώσει στους Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένο ότι το ξεπούλημα της Μακεδονίας δεν ήταν δίκαιο αλλά έγινε πράξη.