Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε την Τετάρτη ότι επιθυμεί να υπάρξει μια «λύση των δύο κρατών» στο Μεσανατολικό, στην πιο σαφή μέχρι σήμερα δήλωση που έχει κάνει ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να στηρίξει μια τέτοια εξέλιξη.

Μέχρι πρόσφατα η Ουάσινγκτον διαμήνυε ότι θα υποστήριζε αυτή τη λύση μόνο αν συμφωνούσαν και οι δύο πλευρές, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι. Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ είπε επίσης ότι θέλει να παρουσιάσει το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησής του μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες. «Είναι το όνειρό μου να το κάνω αυτό πριν από τη λήξη της πρώτης θητείας μου», τον Ιανουάριο του 2021, πρόσθεσε.

«Μου αρέσει η λύση των δύο κρατών. Νομίζω ότι αυτό λειτουργεί καλύτερα… Αυτή είναι η αίσθηση που έχω», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο και να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι οι προϋποθέσεις αυτές δείχνουν ότι ο Νετανιάχου δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμεί την ειρήνη.

Οι αραβικές χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα τη λύση των δύο κρατών.

«Πραγματικά πιστεύω ότι κάτι θα γίνει. Λένε ότι είναι η δυσκολότερη απ’ όλες τις συμφωνίες», είπε ο Τραμπ. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει «κάτι καλό» για την άλλη πλευρά, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης «πεπεισμένος 100%» ότι οι Παλαιστίνιοι, που έχουν παγώσει κάθε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση αφότου η Ουάσινγκτον αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, στα τέλη του 2017, «θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».