Η Τεχεράνη έχει κατονομάσει πολλούς διαφορετικούς υπόπτους μετά την επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στην πόλη Αχβάζ, στο νοτιοδυτικό Ιράν, κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άνθρωποι.

Την ευθύνη για την επίθεση έχουν αναλάβει δύο οργανώσεις –η μία ήταν το Ισλαμικό Κράτος– όμως είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί ποιοι ακριβώς ήταν οι δράστες.

Σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν «το κίνημα αλ Αουαζίγια», το αραβικό αυτονομιστικό κίνημα της επαρχίας Χουζεστάν, στο οποίο εντάσσονται διάφορες ομάδες.

Όμως, 48 ώρες μετά τα γεγονότα και καθώς οι έρευνες προχωρούν, αυτή η αρχική βεβαιότητα αρχίζει να αμφισβητείται.

Σε ένα μήνυμά του στο Twitter ο γενικός διευθυντής της υπερσυντηρητικής εφημερίδας Javan, Αμπντουλάχ Γκαντζί, αποκάλυψε ότι οι δύο από τους τέσσερις δράστες ήταν «αδέλφια» και ότι είχαν άλλον έναν αδελφό που «σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία». Το γεγονός αυτό «ενισχύει την πιθανότητα να πρόκειται για επίθεση για ιδεολογικούς και όχι για εθνοτικούς λόγους», πρόσθεσε.

Χωρίς να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη οργάνωση, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είπε σήμερα ότι η επίθεση στο Αχβάζ ήταν «έργο των ίδιων προσώπων που, κάθε φορά που αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη Συρία και το Ιράκ, βοηθούνται από τους Αμερικανούς και οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τους Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Ο Χαμενεΐ δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση για τους φερόμενους ως δράστες. Όμως οι αυτονομιστές του Χουζεστάν δεν δρουν στη Συρία, σε αντίθεση με το Ισλαμικό Κράτος.

Το Σάββατο, ένας άνδρας που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του κινήματος «Εθνική Αντίσταση του Αχβάζ» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εξ ονόματος αυτής της οργάνωσης. Την ίδια ώρα, δύο αυτονομιστικά κινήματα, το «Λαϊκό και Δημοκρατικό Μέτωπο των Αράβων του Αχβάζ» και το «Αραβικό Κίνημα Αγώνα για την Απελευθέρωση του Αχβάζ» με ανακοινώσεις τους τόνισαν ότι δεν εμπλέκονται στην επίθεση αυτή.

Το Αχβάζ είναι η πρωτεύουσα του Χουζεστάν, μιας επαρχίας που κατοικείται κυρίως από Άραβες. Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αυτονομιστές, κατηγόρησε την Κυριακή τις «μικρές μισθοφορικές χώρες» της περιοχής που «ενθαρρύνονται από τους Αμερικανούς». Την ίδια ημέρα ο επιτετραμένος των ΗΑΕ στην Τεχεράνη κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη. Το Άμπου Ντάμπι ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξη και κατηγορεί το Ιράν ότι εξαπολύει μια «εκστρατεία» εναντίον των Εμιράτων.

Το Σάββατο, κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών διπλωμάτες από τη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, χώρες τις οποίες κατηγορεί η Τεχεράνη ότι «φιλοξενούν ορισμένα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης» που ευθύνεται για την επίθεση, ενώ την Κυριακή, οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν «το σατανικό τρίγωνο Δύσης-Εβραίων-Αράβων».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε και αυτός «τους τρομοκράτες που στρατολογούνται, εκπαιδεύονται και πληρώνονται από ένα ξένο καθεστώς» ενώ ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, Ραμεζάν Σαρίφ, είπε ότι τα μέλη της ομάδας που εξαπέλυσε την επίθεση «τρέφονταν από τη Σαουδική Αραβία».

Το ΙΚ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση, δημοσιοποιώντας ένα βίντεο στο οποίο τρεις νεαροί άνδρες (οι δύο μιλούσαν αραβικά, ο τρίτος περσικά), δηλώνουν ότι είναι μέλη της ομάδας κομάντο του Αχβάζ. Η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση πάντως δεν παρείχε κανένα άλλο στοιχείο που να πιστοποιεί τους ισχυρισμούς της.

Σε ένα άλλο βίντεο που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2017 το ΙΚ απειλούσε το Ιράν με αντίποινα για τη στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη που προσφέρει η Τεχεράνη στις αρχές της Συρίας και του Ιράκ.