Ο χρόνος αναμονής ολοκληρώθηκε. Η νέα σεζόν της Handball Premier ξεκινάει αύριο Σάββατο 22/9 με την αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Διομήδη και όλα συνηγορούν ότι πάμε για ακόμη μία συναρπαστική χρονιά. Μια χρονιά στην οποία μεγάλο φαβορί είναι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ ωστόσο να είναι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα για να κατακτήσουν τον τίτλο. Το 10.gr σας παρουσιάζει τις ομάδες που παίρνουν μέρος στη φετινή Hanball Premier.

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει τη φετινή χρονιά και πάλι με τον τίτλο του φαβορί για την κατάκτηση των εγχώριων τίτλων, όχι μόνο επειδή είναι ο νταμπλούχος, αλλά και επειδή ενισχύθηκε και γέμισε πολύ το ρόστερ του, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Η φετινή ομάδα έχει πιο ορθολογικό σχεδιασμό σε σχέση με πέρσι και συνδυάζει την εμπειρία με κάποιους νεότερους που έχουν όμως πάρει το «βάπτισμα του πυρός» από τους περσινούς τελικούς.

Οι μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού

Οι αθλητές που αποκτήθηκαν είναι ποιοτικοί και διαθέτουν εμπειρία από μεγάλα πρωταθλήματα και διοργανώσεις, όπως ο Ισπανός αριστερόχειρας ίντερ Λουίς Ρέινα που έχει σημειώσει περισσότερα από 100 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Επίσης στο δυναμικό των«ερυθρόλευκων» προστέθηκε και άλλος ένας αριστερόχειρας, ο Κροάτης Μπούμπαλο που είναι διαφορετικού στυλ από τον Ρέινα, με την δύναμη να είναι το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει. Μαζί με τον Τζηρά, θα είναι η τριάδα που θα καλύψει την δεξιά πλευρά. Στη θέση του πλέι μέικερ ο Πέτρος Κανδύλας που πέρσι ήταν εξαιρετικός, πλαισιώθηκε από τον Βραζιλιάνο Λέμος και τον νεαρό Δεληχρήστο. Στο τέρμα ο έμπειρος Κώστας Τσιλιμπάρης θα έχει συμπαραστάτη τον Ιγκόρ Άρσιτς που ξεχώρισε πέρσι με τη φανέλα του Διομήδη Άργους, ενώ τρίτος θα είναι ο ταλαντούχος Τερλέτσκι. Στα πίβοτ παρέμειναν Καραμπουρνιώτης, Λιάπης που εντυπωσίασαν στους περσινούς τελικούς απέναντι στην ΑΕΚ, ενώ αποκτήθηκε κι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος ο Ανδρέας Αραπακόπουλος.

Η θέση του αριστερού εξτρέμ θα καλυφθεί από δύο νέα πρόσωπα, τον Άγγελο Τσίλη που ήταν στον ΠΑΟΚ και τον Αντώνη Κόντη.

Στην αριστερή πλευρά ξεχωρίζει ο Γρηγόρης Σανίκης που ήταν από τους θεμελιώδεις λίθους των περσινών τίτλων με παρτενέρ τον Νίκο Κρητικό που αναμένεται να πάρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες.

ΑΕΚ

Η περσινή φιναλίστ της Handball Premier, αλλά και του Τσάλεντζ Καπ, σαφέστατα έχει υψηλούς στόχους και συγκαταλέγεται ξεκάθαρα στις ομάδες που θα διεκδικήσουν τους δύο εγχώριους τίτλους.

Οι κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι γέμισαν το ρόστερ σε όλες τις θέσεις, με τη φετινή ομάδα να έχει περισσότερες λύσεις.

Οι μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού

Η «Ένωση» φέτος έφτιαξε μία καινούργια ομάδα με αρκετές αλλαγές στο δυναμικό της ομάδας, εννιά τον αριθμό, με τους περισσότερους εκ των οποίων να προορίζονται για βασικούς ρόλους.

Ο Δικέφαλος διαθέτει μία ολοκαίνουργια δεξιά πλευρά, τόσο στα ίντερ, όσο και στα εξτρέμ, ενώ είχε προσθήκες επίσης και στις θέσεις της περιφέρεια και του πίβοτ. Διατήρησε τους ίδιους αθλητές μόνο στο τέρμα και στη θέση του αριστερού εξτρέμ.

Ξεχωρίζει φυσικά η επιστροφή του Αλέξη Αλβανού μετά από τέσσερα χρόνια που με την προσωπικότητα και την εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει την ΑΕΚ σε πολλούς τομείς. Από την ελληνική αγορά επίσης επέστρεψε ο πίβοτ Τάσος Παπαδιονυσίου, ενώ πήρε τον αριστερόχειρα εξτρέμ Γαρύφαλλο Μπάγιο. Από το εξωτερικό απέκτησε τον Σλοβάκο αριστερόχειρα ίντερ Μπάλαζ, τον Λιθουανό αριστερόχειρα εξτρέμ Παλεβίτσιους και τον δεξιόχειρα ίντερ Δανό Γιάκομπσεν. Τέλος στο ρόστερ πρόσθεσε και τρεις ταλαντούχους νεαρούς, τους Μπεκιάρη, Τσάκαλο και Μπαλάσκα.

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει για 19η φορά στο πρωτάθλημα της Handball Premier και έχει για άλλη μια φορά ψηλά τον πήχη. Στον πάγκο θα βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Στέλιος Σεϊρεκίδης, ενώ το ρόστερ αποτελείται από παίκτες με εμπειρίες στα δύσκολα. Ιδιαιτερότητα αποτελεί η αλλαγή της έδρας, καθώς πλέον ο ΠΑΟΚ θα αγωνίζεται στο κλειστό της Νεάπολης για να είναι ακόμη πιο κοντά στον πυρήνα των φιλάθλων του.

Οι κινήσεις του καλοκαιριού

Ο ΠΑΟΚ ενισχύθηκε σημαντικά στη θέση του τερματοφύλακα και του πίβοτ. Ο Νίκος Λοΐζος επέστρεψε στην εστία του Δικέφαλου του Βορρά μετά την εμπειρία του Λουξεμβούργου, ο Παντελής Κωστακίδης επέστρεψε βόρεια μετά τις παρουσίες σε Λουτράκι, ΔΙΚΕΑ και Ολυμπιακό, ο Σωτήρης Γιόσμου αποκτήθηκε για να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό δίδυμο στα πίβοτ με τον Κοκώνη, ενώ επίσης αποκτήθηκαν ο Σέρβος Νταβόρ Τάσκοβιτς και ο Κροάτης Νίκολα Τζόνο. Επίσης επέστρεψαν οι Καραγκιοζόπουλος και Τσεσμετζίδης.

Παρελθόν αποτέλεσαν οι τέσσερις ξένοι του περσινού ρόστερ (Πέγιοβιτς, Βεσελίνοβιτς, Κέζιτς, Πόουλσεν), ενώ αποχώρησαν και οι Τσίλης (Ολυμπιακός), Καλόμοιρος (Πυλαία), Οικονόμου, Κολοβός (Φοίβος) και Ζάγκας. Ο βασικός κορμός που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια παρέμεινε ενώ το ρόστερ συμπληρώνουν οι νεαροί Αποστόλου, Ελοζιέουα και Γιαννακίδης.

ΑΣΕ Δούκα

Πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες ομάδες του αθλήματος με σταθερή παρουσία στην μεγάλη κατηγορία.

Σχεδόν πάντα βασιζόταν στις ξακουστές ακαδημίες του, οι οποίες έχουν βγάλει σπουδαία ταλέντα και έχουν επανδρώσει κατά καιρούς όλες τις Εθνικές μας ομάδες.

Στα φιλικά είχε θετική παρουσία κατά διαστήματα, αλλά το κορυφαίο του παιχνίδι ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό στην πρόβα τζενεράλε του πρωταθλήματος, επικρατώντας με 25-24.

Διομήδης Άργους

Ο Διομήδης Άργους θα συμμετάσχει για 16η συνεχόμενη φορά στη μεγάλη κατηγορία, έχοντας μία ανανεωμένη ομάδα που αποτελείται από πολλά νεαρά πρόσωπα, κάτι που είναι φαίνεται και από τα 20,4 χρόνια της ομάδας κατά μέσο όρο.

Στον πάγκο των «Λύκων» θα βρίσκεται ο 34χρονος Χρήστος Δημήτρουλας που θα κάνει το ντεμπούτο του ως προπονητής στην Handball Premier, έχοντας έως τώρα εμπειρία μόνο από τα τμήματα υποδομής.

Αερωπός Έδεσσας

Ο Αερωπός Έδεσσας θα συμμετάσχει για 10η φορά στην μεγάλη κατηγορία και φέτος ευελπιστεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Στον πάγκο των Εδεσσαίων παρέμεινε ο Γιάννης Πηλαλίδης.

Πέρσι κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Final 4 του κυπέλλου Ελλάδος και στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 6η θέση. Η μη συμμετοχή του ΠΑΟΚ και του Δούκα στην Ευρώπη, έδωσε την ευκαιρία στον Αερωπό να αγωνιστεί για δεύτερη φορά στα ευρωπαϊκά κύπελλα (Challenge Cup) μετά τη σεζόν 2012-13.

Φίλιππος Βέροιας

Ο Φίλιππος Βέροιας είναι πρώτος σε συμμετοχές στην μεγάλη κατηγορία καθώς φέτος θα είναι η 38η φορά. Ο σύλλογος της Βέροιας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Θα βασιστεί κυρίως στα παιδιά από τις ακαδημίες μαζί με κάποιους έμπειρους αθλητές. Προπονητής για τη φετινή χρονιά μετά την αποχώρηση του Τέο Παυλίδη θα είναι ο Γιώργος Γιούπης μαζί με τον συνεργάτη του Τάσο Πρωτογέρη. Θα είναι η πρώτη τους χρονιά στην Handball Premier, ενώ πέρσι έφτασαν με τον Ζαφειράκη Νάουσας μέχρι τα ημιτελικά ανόδου στο πρωτάθλημα της Α2 ανδρών.

ΧΑΝΘ

H ΧΑΝΘ συμμετέχει για 13η φορά στη μεγάλη κατηγορία και μπαίνει στη μάχη του πρωταθλήματος με στόχο να παραμείνει στην Handball Premier.

Με τον Κώστα Τούτση στον πάγκο για δεύτερη σεζόν και αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ομάδα που αντιμετώπισε στο φινάλε του περσινού πρωταθλήματος, τον Φίλιππο Βέροιας.

Φοίβος Συκεών

O Φοίβος συμμετέχει για 8η συνεχόμενη χρονιά και 9η συνολικά στη μεγάλη κατηγορία με τη φιλοδοξία να κάνει ένα βήμα παραπάνω σε αγωνιστικό επίπεδο. Με νέο προπονητή τον Αντώνη Τσολάκο η ομάδα των Συκεών χαρακτηρίζεται από τον μικρό μέσο όρο ηλικίας.

Πυλαία

Ο ΑΕΣΧ Πυλαίας συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία του στη Handball Premier. Με ποιοτικότερο ρόστερ και μεγαλύτερη εμπειρία η φετινή αναμένεται να είναι από τις καλύτερες στην ιστορία της ομάδας. Όπως όλα δείχνουν η ομάδα της Πυλαίας ήρθε για να σταθεροποιηθεί στη μεγάλη κατηγορία.

Bianco Monte Δράμα 1986

Ως ΓΣ Δράμας 1986 θα είναι η 4η συμμετοχή στην μεγάλη κατηγορία. Προπονητής της ομάδας θα είναι ο Δραμινός Σάκης Βαλαβάνης και φέτος. Πέρσι η ομάδα της Δράμας κατάφερε να σωθεί στο νήμα, καθώς παρά το γεγονός ότι τερμάτισε στην 11η θέση, δεν έπαιξε πλέι-άουτ μιας και ο ΓΑΣ Καματερού αποχώρησε από το πρωτάθλημα. Φέτος, οι άνθρωποι της ομάδας έχουν στόχο να πάμε ψηλότερα, όπως άλλωστε είναι και το μότο της ομάδας.