Τρία από τα στελέχη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», έπειτα από μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, για το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού οδηγήθηκαν στο ΑΤ Εξαρχείων με «δημοκρατικές» πάντα διαδικασίες.

Πρόκειται για μια ακόμα επίθεση του υπουργγού Εθνικής Αμυνας, απέναντι στους δημοσιογράφους που τον «ενοχλούν» και ένα ξεκάθαρο χτύπημα απέναντι στην ελευθερία του Τύπου, καθώς οι συγκεκριμένες εξελίξεις αποτελούν συνέχεια των διώξεων εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ με σκοπό τη «φίμωση» του Τύπου κατά το δοκούν.

Στη ΓΑΔΑ, οι τρεις δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν αυτοβούλως έχοντας ενημερωθεί σχετικά με τη μήνυση και εκκίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και αφού παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, τα οποία το πρωί εμφανίσθηκαν στα γραφεία του Φιλελεύθερου, τα οποία παραμένουν κλειστά και του Liberal αναζητώντας τους.

Προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ, ο εκδότης του «Φιλελεύθερου», Θανάσης Μαυρίδης τόνισε: «Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη… Μόρια».

«Αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απ ευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για συλληφθούν» πρόσθεσε.

Από την Ασφάλεια τους παρέπεμψαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, (όπου επίσης μετέβησαν μόνοι τους) και πλέον ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Το πρωτοσέλιδο που πρόκαλεσε την «οργή» Καμμένου

Η μηνυτήρια αναφορά προήλθε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, με αφορμή το πρωτοσέλιδο της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψη αφορά τον εκδότη Θανάση Μαυρίδη, τον διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια, τον διευθυντή Σύνταξης Βασίλη Γεώργα, τον διευθυντή έκδοσης Γιώργο Μπαλγκά, την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού και των δημοσιογράφων Γαβριήλ Σερέτη και Νικολέττα Μουτούση.

Καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», μετά από μήνυση υπουργού της κυβέρνησης, με σκοπό τη σύλληψη επτά στελεχών τους και ζητάει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο που στρέφεται κατά της ελευθερίας της ενημέρωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.

Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Οι τραμπουκισμοί Καμμένου δεν τρομάζουν κανέναν