Στην εργασία τους υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν οι οικοδόμοι στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από τις πιέσεις που δέχτηκαν από την έντονη παρουσία της αστυνομίας και της χωροφυλακής κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων τους.

Το νέο αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται στον πυρήνα της δεκαπενταετούς κατασκευαστικής έκρηξης που έχει σημειωθεί στη χώρα υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δυνατότητα χωρητικότητά του, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, είναι 90 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου και πυλώνα της επικερδούς τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται επί καιρό για τις συνθήκες σίτισης, στέγασης και εργασιακής ασφάλειας στο εργοτάξιο, το οποίο συνδικάτα παρομοιάζουν με στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Τον Φεβρουάριο το τουρκικό υπουργείο Εργασίας τόνισε ότι 27 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εργασιών το 2015, κυρίως από ατυχήματα ή από προβλήματα υγείας. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή μετά από ένα ατύχημα ενός λεωφορείου μεταφοράς των εργαζομένων που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό 17 εξ αυτών.

«Ο λόγος που η πλειονότητα των φίλων μας επανήλθαν στις θέσεις εργασίας τους δεν είναι επειδή ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας από την εταιρεία», δήλωσε ο Αλί Οζτουτάν, πρόεδρος του συνδικάτου IYI-SEN.

Ο ίδιος είπε ότι είναι έντονη η παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στο αεροδρόμιο, που αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο μήνα, και ότι ασκήθηκαν πιέσεις στους εργαζομένους να επιστρέψουν στη δουλειά τους υπό απειλές ότι δεν θα πληρωθούν, θα απολυθούν, ή ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Ο Οζγκούρ Καραμπουλούτ, γενικός διευθυντής του συνδικάτου Dev Yapi-Is τόνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

«Η περιοχή των χώρων στέγασης είναι γεμάτη από αστυνομικούς και χωροφύλακες, δεν αφήνουν τους εργαζόμενους ούτε να αναπνεύσουν», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι 162 εργαζόμενοι εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν δήλωσε την Κυριακή ότι 401 εργαζόμενοι κρατούνται επειδή έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις.

Ο φορέας διαχείρισης του αερολιμένα IGA ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι εργασίες στο αεροδρόμιο είναι εντός χρονοδιαγράμματος και ότι τα προγραμματισμένα εγκαίνια για τις 29 Οκτωβρίου δεν πρόκειται να καθυστερήσουν.

Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των καταλυμάτων στέγασης, τα οποία οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι είναι γεμάτα από κοριούς.

Ο Βελί Αγκμπάμπα, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι οι αρχές δεν επέτρεψαν σήμερα στον ίδιο και σε άλλους να πλησιάσει το εργοτάξιο.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να λυθεί από τα αιτήματα των εργαζομένων του τρίτου αεροδρομίου», είπε, ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να ερευνήσει τους ισχυρισμούς για τις κακές συνθήκες εργασιακής ασφάλειας.