Ο πρώην ανεξάρτητος εισαγγελέας Κεν Σταρ, που είχε την ευθύνη της ομοσπονδιακής έρευνας για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι η κίνηση του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ να επιτύχει μία συμφωνία συνεργασίας με τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, αποτελεί “μία πολύ σημαντική εξέλιξη” και είναι κάτι “πραγματικά καλό” για την χώρα.

Ο Σταρ δήλωσε στον υπεύθυνο των ανταποκριτών του ABC News στον Λευκό Οίκο Τζόναθαν Καρλ και στην εκπομπή “This Week” ότι: “είναι πολύ πιθανό ότι ο Πολ Μάναφορτ να άφησε να εννοηθεί είτε άμεσα είτε μέσω του συνηγόρου του, ότι μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες, πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγουν ο Μπομπ Μάλερ και η ομάδα του. Έτσι, αποτελεί μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη.”

“Αυτά που είπε ο Μάναφορτ βοηθούν πολύ. ‘Εσείς με κρατάτε κι εγώ θα σας πω την αλήθεια και τίποτα περισσότερο,”’ είπε ο Σταρ. “Νομίζω ότι αυτό, είναι πραγματικά καλό για την χώρα…, ας πάμε στην αλήθεια της όλης υπόθεσης,” συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Μάναφορτ, σύμφωνα με τον Σταρ “έπραξε το σωστό, με δεδομένη την σοβαρότητα των κατηγοριών που τον βαρύνουν. Φέρθηκε έξυπνα.”

Ο Μάναφορτ παραδέχτηκε την ενοχή του την Παρασκευή για δύο κατηγορίες που σχετίζονται με κατασκοπεία και συμφώνησε να συνεργαστεί πλήρως με τον Μάλερ και την έρευνα του, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και για το ενδεχόμενο διάπραξης πιθανής συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, με την Ρωσία.

Ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έχει ήδη κριθεί ένοχος για οκτώ κατηγορίες που σχετίζονται με την διάπραξη φοροδιαφυγής, από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Βιρτζίνια, ενώ αναμένονταν η έναρξη μιας δεύτερης δίκης του από ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον, μέσα στον Σεπτέμβριο.

Στην συμφωνία του με τον Μάλερ, συμφώνησε να έχει μία “ευρεία” συνεργασία με την ομάδα έρευνας που έχει συσταθεί, αλλά και να έχει συμμετοχή σε “καταθέσεις, ενημερώσεις, παραγωγή εγγράφων, αλλά και να καταθέσει σχετικά με άλλα ζητήματα.”

Μαζί με τον Σταρ στην ίδια εκπομπή, ήταν φιλοξενούμενος κι ο Νόρμαν Ίσεν που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Ομπάμα ως δικηγόρος υπεύθυνος για θέματα ηθικής, κατά την πρώτη διετία.

Κατά την δική του άποψη, ο Μάλερ δεν θα συμφωνούσε για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με τον Μάναφορτ αν δεν υπήρχαν “πολύ ισχυρές αποδείξεις” ότι ο Μάναφορτ θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την έρευνα. “Δε νομίζω να υπάρχει πιο απαιτητικός εισαγγελέας από τον Μπομπ,” δήλωσε ο Ίσεν αναφερόμενος στον Μάλερ. “Δε νομίζω ότι με δεδομένη την φύση των εγκλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Μάναφορτ, την σοβαρότητά τους, αλλά και τις ισχυρές αποδείξεις για την τέλεσή τους, ότι η συμφωνία αυτή θα προσφέρονταν στον ίδιο από τον Μάλερ, αν δεν υπήρχαν σοβαρές αποδείξεις.”

“Δεν γνωρίζουμε σίγουρα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες ότι οι αποδείξεις που θα δώσει ο Μάναφορτ θα εμπλέξουν κάποιον υψηλά στην ιεραρχία,” πρόσθεσε ο ίδιος.

“Ποιος είναι πάνω από τον Πολ Μάναφορτ;” Αναρωτήθηκε ο Ίσεν, για να απαντήσει: “Ο Ντον Τζούνιορ…, ίσως ο πρόεδρος ο ίδιος.”

Ο Μάναφορτ έλαβε μέρος στην περιβόητη συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ τον Ιούνιο του 2016, με την συμμετοχή κι άλλων μελών της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και μιας δικηγόρου από την Ρωσία. Η συνάντηση αυτή, οργανώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αφού του είχαν πει ότι οι Ρώσοι διέθεταν επιβαρυντικές πληροφορίες σε βάρος της (τότε) προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ίσεν τόνισε για τον Μάναφορτ, “Για πρώτη φορά έχουμε κάποιον που έλαβε μέρος στην συνάντηση του Πύργου Τραμπ. Έχουμε τις σημειώσεις του, μπορεί να τις εξηγήσει, μπορεί να μιλήσει για την περίοδο πριν από την συνάντηση, αλλά και για ότι ακολούθησε μετά. Δεν θα μπορέσει να επιβιώσει μετά την κατάθεση Μάναφορτ,” πρόσθεσε ο Ίσεν για τον πρόεδρο Τραμπ. “Αυτή είναι η πρόβλεψή μου,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σταρ από την πλευρά του, είπε πως ο Μάλερ βλέπει την συνεργασία του Μάναφορτ, ως έναν τρόπο να φτάσει στην καρδιά της έρευνάς του.