Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «είναι καταδικασμένη» να επηρεάσει σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε εκ νέου ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η Ουάσινγκτον αποσύρεται από τη συμφωνία. Πολλοί φοβούνται ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευσή της.

«Όπως κατανοεί σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, αυτή η δυσοίωνη κίνηση είναι καταδικασμένη να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη κι ασφάλεια», τόνισε ο Σαλεχί στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιένη.

Ο Σαλεχί, βετεράνος διαπραγματευτής με τη Δύση, δεν διευκρίνισε ποιες μπορεί να είναι αυτές οι επιπτώσεις.

Κάποιες από τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί μετά τη συμφωνία του 2015 επανήλθαν σε ισχύ τον Αύγουστο, ενώ ένας δεύτερος γύρος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία προσπαθούν να προστατεύσουν τα κέρδη του Ιράν από την εξαγωγή πετρελαίου αλλά και τις εταιρείες τους που δραστηριοποιούνται στη χώρα από τις αμερικανικές κυρώσεις. Όμως πολλές δυτικές εταιρείες έχουν ήδη αποσυρθεί από τη χώρα.

Οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε πτώση του ριάλ, του ιρανικού νομίσματος, έναντι του δολαρίου, ενώ παράλληλα έχει χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας του φέτος.

«Η αντίθεση της διεθνούς κοινότητας στην αποχώρηση των ΗΠΑ δεν αντικατοπτρίζει μόνο τον έντονο θυμό προς την αμερικανική μονομέρεια, αλλά και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην περιοχή μας», προειδοποίησε ο Σαλεχί.