Οι πακιστανικές αρχές προχώρησαν την Τετάρτη στην προσωρινή αποφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ και της κόρης του για να παραστούν στην κηδεία της συζύγου και μητέρας, η οποία πέθανε την Τρίτη από καρκίνο στο Λονδίνο.

Πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Geo TV έδειξαν τον Σαρίφ στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας απ΄όπου θα μεταβεί στην πόλη Λαχώρη στα ανατολικά, κοντά στο σπίτι της οικογενείας του.

Ο πρώην πρωθυπουργός και η κόρη του αφέθηκαν ελεύθεροι για 12 ώρες, αλλά η κυβέρνηση της επαρχίας Πουντζάμπ εξετάζει πιθανή παράταση της αποφυλάκισής τους ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν στην κηδεία την Παρασκευή. Η σορός θα μεταφερθεί αύριο Πέμπτη στο Πακιστάν από το Λονδίνο.

Η Καλσούμ Ναουάζ Σαρίφ, 68 ετών, πέθανε αφού βρισκόταν σε κώμα για μήνες. Διαγνώστηκε με λέμφωμα πέρυσι, σχεδόν ένα μήνα αφού ο Ναουάζ Σαρίφ αποπέμφθηκε από το αξίωμά του από το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, το οποίο έδωσε εντολή να δικαστεί από δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις διαφθοράς.

"Αρχικά, τους αφήσαμε ελεύθερους υπό όρους για 12 ώρες αλλά το αίτημα που έχουν υποβάλλει στην κυβέρνηση της Πουντζάμπ είναι για πέντε ημέρες και το εξετάζουμε", δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Δικαιοσύνης της τοπικής κυβέρνησης Μοχάμαντ Ράτζα Μπασαράτ.

Ο Ναουάζ Σαρίφ βρισκόταν στο Λονδίνο με την Καλσούμ νωρίτερα φέτος όταν δικαστήριο για υποθέσεις διαφθοράς καταδίκασε τον ίδιο σε 10ετή κάθειρξη και την θεωρούμενη ως πολιτική του διάδοχο, κόρη του Μαριάμ σε επταετή κάθειρξη για την αγορά πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο τη δεκαετία του ’90.

Πατέρας και κόρη έφυγαν από το πλευρό της Καλσούμ για να επιστρέψουν στο Πακιστάν προκειμένου να συσπειρώσουν τους υποστηρικτές τους ενόψει των φετινών εκλογών της 25ης Ιουλίου, τις οποίες έχασε το κόμμα τους ενώ νικητής αναδείχθηκε το κόμμα του πρώην αστέρα του κρίκετ Ιμράν Καν. Και οι δύο συνελήφθησαν και βρίσκονται έκτοτε στη φυλακή.

Ο Ναουάζ Σαρίφ, τρεις φορές πρωθυπουργός που έχει αποπεμφθεί από τη θέση σε κάθε μία από τις θητείες του, υποστηρίζει ότι η πιο πρόσφατη απομάκρυνσή του τον Ιούλιο του 2017 και η επακόλουθη καταδίκη του αποτελούν μια εις βάρος του συνωμοσία από τον πανίσχυρο στρατό και το δικαστικό σώμα.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Ίμραν Καν εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του και δήλωσε ότι η κυβέρνηση «σύμφωνα με τη νομοθεσία» θα παράσχει βοήθεια στην οικογένεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από