Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε την Τρίτη το Ιράν ότι θα προχωρήσει «άμεσα και αποφασιστικά» σε αντίποινα για οποιαδήποτε επίθεση συμμάχων της Τεχεράνης στο Ιράκ που θα έχει αποτέλεσμα να τραυματιστούν Αμερικανοί ή να υποστούν ζημιές αμερικανικές εγκαταστάσεις.

Με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι δεν απέτρεψε τις τελευταίες ημέρες δύο επιθέσεις εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ στη Βασόρα και του κτιριακού συγκροτήματος της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

«Το Ιράν δεν ενήργησε για να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις από τους ανθρώπους του στο Ιράκ, τους οποίους έχει υποστηρίξει προσφέροντάς τους χρηματοδότηση, εκπαίδευση και όπλα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ θα καταστήσουν το καθεστώς στην Τεχεράνη υπεύθυνο για οποιαδήποτε επίθεση έχει αποτέλεσμα να τραυματιστούν μέλη του προσωπικού μας ή να προκληθούν ζημιές σε εγκαταστάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η Αμερική θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά υπερασπιζόμενη ζωές Αμερικανών», προστίθεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Επίθεση με όλμους

Την Παρασκευή, τρεις όλμοι έπεσαν στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη, κοντά στον χώρο όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τον ιρακινό στρατό.

Η επίθεση με τη χρήση όλμων ήταν η πρώτη εδώ και αρκετά χρόνια στην Πράσινη Ζώνη, μέσα στην οποία βρίσκονται το ιρακινό κοινοβούλιο, κυβερνητικά κτίρια και πολλές άλλες ξένες πρεσβείες.

Το προξενείο των ΗΠΑ στη Βασόρα βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο έγινε στόχος επίθεσης με ρουκέτες το Σάββατο. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Διαδηλωτές στη Βασόρα, εξοργισμένοι για τη διαφθορά των πολιτικών και την αποσάθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια την περασμένη εβδομάδα.

Το προξενείο του Ιράν επίσης πυρπολήθηκε από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα, καταδικάζοντας την ανάμιξη της Τεχεράνης στα ιρακινά πολιτικά πράγματα.