Την ενόχληση της πρεσβείας της Ρωσίας και του γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», στις οποίες ο κ. Νεοφύτου εξέφραζε την εκτίμηση ότι «η Μόσχα βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία εξαιτίας των συμφερόντων της». O πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι «πλέον τα εθνικά, ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας, δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα της Κύπρου».

Η πρεσβεία της Ρωσίας με ανακοίνωση της αναφέρει πως η στάση της Μόσχας στο Κυπριακό δεν αλλάζει. Η ανακοίνωση αφήνει αιχμές πως «κάποιοι εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθούν να προκαλέσουν προβλήματα».

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, με γραπτή του δήλωση κάλεσε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ως ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος να «είναι διπλά προσεκτικός» στις αναφορές του για ξένα κράτη. «Πόσο δε μάλλον για μια χώρα, μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, με την οποία η Κύπρος ανέκαθεν είχε άριστες σχέσεις. Τόσο σε επίπεδο λαών, όσο και σε επίπεδο κυβερνήσεων, η Κύπρος και η Ρωσία συνδέονται με μακρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας» αναφέρεται στην δήλωση.

Επίσης, προστίθεται ότι «ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εδώ και λίγο καιρό, επαναλαμβάνει ολοένα και συχνότερα την πίστη του στον «ευρωατλαντισμό» και στο δόγμα «η Κύπρος ανήκει στη Δύση». Είναι μάλιστα ενδιαφέρον, ότι επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, ο ΔΗΣΥ είναι πιο ένθερμος από ποτέ στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ».

Ο κ. Αβέρωφ δεν σχολίασε την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας, αλλά απάντησε στον γ.γ. του ΑΚΕΛ με σχόλιο στον λογαριασμό του στο twitter. «Απορώ, γιατί κάποιοι ενοχλούνται όταν απλά λες την αλήθεια. Αγαπητέ Άντρο Κυπριανού, εάν η Αμερική έκανε συμφωνία να κτίσει τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου θα ήσουν ακόμη στα κάγκελα της αμερικανικής πρεσβείας», έγραψε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.