Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) είναι μια επίθεση ενάντια στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι.

Η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να καταργήσει τη βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστίνιους επιδείνωσε τις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Παλαιστίνη, μετά και την μονομερή αναγνώριση, τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε να επιτίθεται στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και εναντίον του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Μαλίκι σε μια συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου που συγκλήθηκε επί του θέματος στο Κάιρο.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε το κλείσιμο του γραφείου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ /OLP) στην Ουάσινγκτον, κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ηγέτες για την μη εμπλοκή τους «σε απευθείας και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ». Την απόφαση χαιρέτισε την Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Άγκυρα παράλληλα χαρακτήρισε ανησυχητικό βήμα αυτή την απόφαση της Ουάσινγκον και «μια ακόμη ένδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν απολέσει την αμερόληπτη στάση τους στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ έδωσε εντολή να καταργηθεί βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τα παλαιστινιακά νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Ιορδανία, σύμμαχος των ΗΠΑ, τόνισε ότι η απόφαση για διακοπή χρηματοδότησης της UNRWA θα τροφοδοτήσει την ριζοσπαστικοποίηση και θα βλάψει τις προοπτικές ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι ανέφερε στη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου ότι το Αμάν θα διεξαγάγει μια συνάντηση «σε συνεργασία με τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αργότερα τον Σεπτέμβριο «σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης περισσότερης βοήθειας».

Τρεις χώρες του Κόλπου έχουν ανακοινώσει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ για αυτό το χρόνο και άλλες χώρες έχουν προβεί σε νέες ή αυξημένες συνεισφορές καθώς η UNRWA παλεύει για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

«Ταπεινά απευθύνω έκκληση σε όλους σας να εγγυηθείτε ότι οι δεσμεύσεις που έγιναν (προς την UNRWA) πράγματι θα υλοποιηθούν», είπε την Τρίτη χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της UNRWA Πιερ Κρέχενμπουλ στους αντιπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. «Σας παρακαλώ επίσης να εξετάσετε τις ευκαιρίες για επιπλέον δωρεές σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν την παλαιστινιακή αποστολή στην Ουάσινγκτον, ο υψηλόβαθμος παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές δεν θα αποθαρρυνθούν από το να ζητήσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ερεκάτ είπε σε δημοσιογράφους στην Ραμάλα ότι η ΟΑΠ παρέδωσε στο ΔΠΔ νέα στοιχεία για «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ αναφορικά με την απόφαση κατεδάφισης του Χαν αλ Αχμάρ, ενός χωριού παλαιστίνιων βεδουίνων, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.