Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Sabah, η Τουρκία έχει «αποκρυπτογραφήσει» το σημείο στο οποίο φυλάσσονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Ελλάδα αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ελλάδα και ΗΠΑ δημιουργούν ασπίδα κατά των προδοτών», αναφέρει πως περισσότερα από 200 άτομα φυλάσσουν σήμερα τους Τούρκους αξιωματικούς και σημειώνει μάλιστα πως το κόστος φύλαξης ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε μήνα.

Tονίζεται ακόμη πως στις δυνάμεις φύλαξης των Τούρκων αξιωματικών πέρα από Έλληνες πράκτορες της ΕΥΠ μετέχουν και αμερικανοί πράκτορες. Είναι απορίας άξιον πώς η εφημερίδα έχει αυτές τις πληροφορίες, όχι μόνο για τη θέση φύλαξης αλλά και για το κόστος που απαιτείται γι’ αυτό. Ωστόσο, θα πρέπει να προβληματίσουν την ελληνική κυβέρνηση καθώς η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να τους βρει και να τους φέρει να δικαστούν.

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο τους, επιμένει ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε σε «ασφαλές καταφύγιο» για τούρκους εγκληματίες, όπως οι οκτώ φυγάδες στρατιωτικοί», ενώ αφού δηλώνει βαθιά απογοητευμένος από τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με τους Οκτώ σημειώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία».

Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ώρες μετά τη σύλληψη δύο τούρκων αξιωματικών για παραβίαση συνόρων στον Εβρο. Οι δύο άμεσα επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία