Αγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του πρωθυπουργού και της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη. Ετσι κι αλλιώς το κλίμα ήταν φορτισμένο στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τους τσακωμούς του Αλέξη Τσίπρα με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για νεποτισμό και τη Νέα Δημοκρατία πως θέλει να επιβάλει πολιτικές όπως εκείνες του δικτάτορα Πινοσέτ κατά την απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς. Η απάντηση από πλευράς ΝΔ ήρθε από την εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη. Η οποία, όμως, απάντησε ως ευρωβουλευτής, αφού πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν είναι νεποτισμός να έχει διορίσει στην κυβέρνηση μέλη της οικογένειάς του;», διερωτήθηκε αρχικά η εκπρόσωπος της ΝΔ (και ευρωβουλευτής). Και στη συνέχεια υποστήριξε ότι «θαυμαστές του Πινοσέτ είναι όσοι πνίγουν την Ελλάδα στα δακρυγόνα».

«Ειλικρινά δεν είχα σκοπό να πάρω τον λόγο πριν ακούσω τον πρώτο γύρο της απάντησής σας. Άκουσα λοιπόν με προσοχή ότι ισχυρίζεστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νεποτισμός, ότι υπάρχουν θαυμαστές του Πινοσέτ. Περίμενα αλήθεια, κύριε πρόεδρε, μια και χθες εδώ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα στηρίξει η ΕΕ το Μάτι και συμπλεύσαμε όλες οι πολιτικές ομάδες, να στηρίξει η Ε.Ε. το Μάτι. Περίμενα αλήθεια να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και να μην μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Εκτός και αν θεωρείτε ότι νεποτισμός είναι να εκλέγεται ο αρχηγός ενός κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι μέλη οικογενειών στελεχών του κόμματός σας να υπηρετούν στην κυβέρνηση. Εκτός και αν θεωρείτε ότι οι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι κάποιοι που κάνουν ατυχείς και λανθασμένες προσεγγίσεις και δεν είναι εκείνοι οι οποίοι πνίγουν στα δακρυγόνα όσους διαμαρτύρονται γιατί παραδώσατε στους γείτονες το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα. Αλήθεια θέλω να σας ρωτήσω από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ποια προοπτική θα προσφέρετε στους Έλληνες, αυτή του διχασμού;», ανέφερε η Μαρία Σπυράκη στην παρέμβασή της.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη Μαρία Σπυράκη, όσον αφορά στα δακρυγόνα που έπεσαν στη Θεσσαλονίκη, κλείνοντας την τριτολογία του. «Αναφερθήκατε στην συγκέντρωση 3-4 χιλιάδων ακραίων στη Θεσσαλονίκη, καμία σχέση με τα μεγάλα συλλαλητήρια που όντως έγιναν τον Φεβρουάριο – και ξέρετε θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω, εσείς ήσασταν που για χρόνια ως προβεβλημένη δημοσιογράφος σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, κάθε βράδυ σχεδόν, όταν είχαμε πράγματι μαζικές διαδηλώσεις και μεγάλη καταστολή, τα 5 πρώτα χρόνια των μνημονίων, από το σταθμό σας βγαίνετε και ουσιαστικά ασκούσατε το λειτούργημα της πληροφόρησης αποκρύβοντας -όπως η ίδια παραδεχθήκατε- την αλήθεια. Και τότε δεν είχατε καμία ιδιαίτερη ευαισθησία ούτε στο να παρουσιάσετε τα πραγματικά νούμερα των διαδηλώσεων, αλλά ούτε και να αναδεικνύετε την καταστολή και τη βία που υπέστησαν αυτές οι διαδηλώσεις, Σήμερα σας βλέπω ότι έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία, χαίρομαι» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και σημειώνοντας ότι «η ευαισθησία δεν πρέπει να είναι αλά καρτ» τόνισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε καταστολή ούτε βία».