Οι τουρκικές αρχές έθεσαν την Δευτέρα υπό κράτηση συνολικά 56 άτομα – 46 εκ των οποίων στρατιώτες- ως υπόπτους για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης.

Εκείνοι που τέθηκαν υπό κράτηση συγκαταλέγονται στους 89 υπόπτους, οι οποίοι συνελήφθησαν έπειτα από ένταλμα της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο μιας έρευνας που διεξήχθη σε εννέα επαρχίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι αρχές πραγματοποιούν συστηματικά τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον υπόπτων υποστηρικτών του Γκιουλέν από τον Ιούλιο 2016 και έπειτα, μετά δηλαδή την απόπειρα πραξικοπήματος κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Σε άλλο περιστατικό, εισαγγελείς της Άγκυρας εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 13 υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όλοι με τον βαθμό του ταγματάρχη, εκ των οποίων τρεις ήταν εν ενεργεία, αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet.

Η Τουρκία έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 160.000 ανθρώπους και έχει αποπέμψει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ανέφερε τον Μάρτιο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε περισσότερους από 50.000 από αυτούς απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες και προφυλακίστηκαν αναμένοντας τη δίκη τους.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν ασκήσει κριτική εναντίον των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες διεξήχθησαν υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2018.

Οι επικριτές του προέδρου Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως δικαιολογία για να καταστείλει τους διαφωνούντες, ενώ οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των απειλών εις βάρος της εθνικής ασφαλείας.