Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα στηρίξει το σχέδιό της για το Brexit, δήλωσε εκπρόσωπός της βρετανίδας πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι είναι το μοναδικό σχέδιο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και το οποίο εκπληρώνει την επιθυμία του βρετανικού λαού ενώ παράλληλα αποφεύγεται ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Το Τσέκερς είναι το μοναδικό σχέδιο στο τραπέζι το οποίο θα εκπληρώνει την επιθυμία του βρετανικού λαού ενώ θα αποφεύγεται ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία. Η πρωθυπουργός εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει μια συμφωνία και ελπίζει ότι όλοι οι βουλευτές θα μπορούν να το στηρίξουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι τα κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για ένα πιθανό Brexit χωρίς συμφωνία.

Νωρίτερα την Δευτέρα, πρώην υφυπουργός προειδοποίησε ότι το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι είναι αντιμέτωπο με μια «καταστροφική διάσπαση» εάν η ίδια επιμείνει στο σχέδιό της, το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς, το οποίο, σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό, 80 και πλέον βουλευτές της είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν.

Μία ημέρα αφού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε το σχέδιο του Τσέκερς «γιλέκο αυτοκτονίας» δεμένος γύρω από το βρετανικό Σύνταγμα, ο Στιβ Μπέικερ, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω της αντίθεσής του στις προτάσεις της Τερέζα Μέι για το Brexit, δήλωσε ότι τουλάχιστον 80 βουλευτές των Τόρις είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν το σχέδιο του Τσέκερς στο βρετανικό κοινοβούλιο, μεταδίδει το πρακτορείο Press Association. Διευκρίνισε δε ότι δεν υποστηρίζει αλλαγή ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα , αλλά προειδοποιεί την πρωθυπουργό για σοβαρό πρόβλημα κατά την διάσκεψη του κόμματος (30 Σεπτεμβρίου- 3 Οκτωβρίου).

«Αλλά αν φύγουμε από αυτήν την διάσκεψη με εκείνη να ελπίζει ότι θα περάσει το Τσέκερς με την υποστήριξη των ψήφων του Εργατικού Κόμματος, πιστεύω ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ πιθανότατα θα καταλάβουν ότι εάν γίνει αυτό, το κόμμα των Τόρις θα υποστεί μία καταστροφική διάσπαση, την οποία μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε», είπε.

Αντί των προτάσεων του Τσέκερς, είπε ο Μπέικερ, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιδιώξει μία Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τους όρους που ήδη έχει θέσει στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Press Association.