Η Ρωσία υποστήριξε πως έχει «αδιάσειστες αποδείξεις» πως οι Σύροι αντάρτες προετοιμάζουν μία επικείμενη «προβοκάτσια» με στόχο να προκαλέσουν την επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ, την τελευταία επαρχία που δεν έχει καταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες προετοιμάζονται για επίθεση εναντίον του.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ηγετικά στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαχιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα και ελέγχει το 60% του Ιντλίμπ), του Ισλαμιστικού Κόμματος του Τουρκεστάν και των Σύρων Λευκόκρανων συναντήθηκαν χθες στο Ιντλίμπ για «να συμφωνήσουν για το σενάριο και την αποτύπωση σε εικόνα ψευδών επεισοδίων με υποτιθέμενη χρήση τοξικών αερίων από τις κυβερνητικές δυνάμεις κατά αμάχων».

«Εκείνοι που θα συμμετέχουν στην σκηνοθεσία της προβοκάτσιας θα πρέπει να είναι παντελώς έτοιμοι έως τις 8 Σεπτεμβρίου (σήμερα)», τονίζει σε ανακοινωθέν του ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Το σύνθημα για την έναρξη του στησίματος της προβοκάτσιας από τους τρομοκράτες στην επαρχία του Ιντλίμπ θα δοθεί κατόπιν διαταγής ορισμένων ξένων ‘φίλων’ της συριακής επανάστασης», πρόσθεσε.

Από τα τέλη Αυγούστου, η Ρωσία έχει κατηγορήσει τους Σύρους αντάρτες ότι απεργάζονται μία χημική επίθεση στο Ιντλίμπ, με στόχο να την προσάψουν στη συνέχεια στην κυβέρνηση της Δαμασκού, δίνοντας πρόφαση στους Δυτικούς να πλήξουν κυβερνητικούς στόχους στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα τις πλέον «έντονες» αεροπορικές επιδρομές της στο Ιντλίμπ, ενώ παράλληλα η αεροπορία της Δαμασκού έριξε βαρέλια με εκρηκτικά, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(OSDH).

Από την συνδυασμένη τούτη επίθεση έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, δύο εκ των οποίων παιδιά, τονίζει το Παρατηρητήριο.

Περίπου 60 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα τρίωρο εναντίον πολλών κοινοτήτων στα νότια και τα νοτιοανατολικά του Ιντλίμπ, από τα ρωσικά αεροσκάφη. Από την πλευρά της, η αεροπορία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε εκτεταμένες ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά στον ίδιο τομέα, προσθέτει το Παρατηρητήριο.