Ο γερμανός συντηρητικός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται την Παρασκευή από την ιταλική εφημερίδα La Stampa, πως θέλει να συνεργασθεί με όλους, περιλαμβανομένου του ιταλού Ματέο Σαλβίνι ή του Ούγγρου Βίκτορ Ορμπάν.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει με τον υπουργό Εσωτερικών και ισχυρό άνδρα της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο Βέμπερ απάντησε πως θεωρεί απαραίτητο «να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να βρούμε συμβιβασμούς».

«Οφείλουμε να εργασθούμε με όλους και να ακούσουμε όλους για να βρούμε ένα κοινό όραμα», δηλώνει σ’ αυτή τη συνέντευξη.

Επιπλέον, υπογραμμίζει, «ας μην ξεχνάμε ότι το σημείο εκκίνησης του Brexit είναι η απόφαση του (βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ) Κάμερον να βγει από το ΕΛΚ», το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κύριο σχηματισμό που συνασπίζει τη δεξιά και την κεντροδεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του οποίου ηγείται ο Βέμπερ.

Ο Βίκτορ Ορμπάν και το κόμμα του, το FIDESZ, είναι μέλη του ΕΛΚ, της συντηρητικής πολιτικής οικογένειας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Το ΕΛΚ εγκαλείται συχνά για την αμφίσημη στάση του έναντι του Ορμπάν. Ο λόγος και η πολιτική του ούγγρου ηγέτη εναντίον της μετανάστευσης και οι πολύ επικριτικές απόψεις του έναντι της ΕΕ τον έχουν κάνει πρότυπο για τους ευρωπαϊκούς ακροδεξιούς σχηματισμούς, με πρώτη τη Λέγκα στην Ιταλία, της οποίας ηγείται ο Σαλβίνι.

Αυτός ο τελευταίος συνάντησε τον «ήρωά» του Ορμπάν την περασμένη εβδομάδα στο Μιλάνο, όπου οι δύο άνδρες προσδιόρισαν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως τον κύριο αντίπαλό τους ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου.

Βαυαρός, ηλικίας 46 ετών και προερχόμενος από τη βαυαρική Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), τη δεξιά πτέρυγα των γερμανών συντηρητικών που είναι αδελφό κόμμα της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έλαβε την Τετάρτη τη στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου για να διαδεχθεί τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον ερχόμενο Μάιο επικεφαλής της Επιτροπής.

Ο Βέμπερ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Βιέννη, έλαβε επίσης την υποστήριξη του συντηρητικού αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.