Η παρουσιάστρια του δελτίου καιρού στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Βελγίου RTBF κατήγγειλε σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο χθες Τετάρτη το βράδυ ότι πέφτει θύμα ρατσισμού, λαμβάνοντας αμέσως χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης.

«Αποφάσισα ότι θα το πω διότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ρατσισμός στο Βέλγιο. Δεν είναι αλήθεια», εξήγησε η Σεσίλ Ντσουνγκά στο βίντεό της με τίτλο «Κατηγορώ» το οποίο ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Facebook και το οποίο συγκέντρωσε περισσότερα από 500.000 views σε διάστημα 15 ωρών.

https://www.facebook.com/ceciledjunga/videos/309535186268643/

«Το να λαμβάνεις μηνύματα, όπως “Παλιονέγρα, γύρνα στη χώρα σου”, δεν είναι αστείο. Όμως εγώ γελάω», δηλώνει με δάκρυα στα μάτια.

«Είμαι Βελγίδα, νιώθω καλά στη χώρα μου. Τώρα θα σταματήσετε να μου λέτε να γυρίσω στη χώρα μου, διότι βρίσκομαι στη χώρα μου», συνεχίζει στο βίντεο αυτό που διαρκεί περίπου 5 λεπτά.

Καλεί μάλιστα και άλλους ανθρώπους, θύματα ρατσισμού, να ενώσουν τις φωνές τους με τη δική της.

«Το λέω επειδή είμαι μαύρη, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι, που είναι μουσουλμάνοι, που είναι Άραβες, που είναι κοκκινομάλληδες, με γυαλιά (…) Όλοι οι άνθρωποι που διώκονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αυτό πρέπει να σταματήσει. Η διαδικτυακή παρενόχληση πονάει», τονίζει η Ντσουνγκά.

Ο Ζαν-Πολ Φιλιπό γενικός διευθυντής του RTBF εξέφρασε σήμερα μιλώντας το τηλεοπτικό δίκτυο «την οργή του» μπροστά «στη λάσπη» την οποία αντιμετωπίζει η Ντσουνγκά. «Ο ρατσισμός είναι έγκλημα. Διώκεται ποινικά στο Βέλγιο», πρόσθεσε.

«Θα σεβαστούμε τη νομοθεσία και εξετάζουμε ήδη από σήμερα να αναλάβουμε δράση για να διωχθούν ποινικά αυτοί οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει ατιμωρησία στον ρατσισμό», κατέληξε.