Συνέντευξη του Ντέιβιντ Μπλατ φιλοξενεί η ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», με τον τεχνικό του Ολυμπιακού να πλέκει το εγκώμιο του αρχηγού Βασίλη Σπανούλη, να ξεκαθαρίζει γιατί δεν επέστρεψε στο ΝΒΑ και επέλεξε τους «ερυθρόλευκους» και να αναφέρεται στον γιο του, Ταμίρ Μπλατ.

Ο έμπειρος τεχνικός εστίασε αρχικά στις διαφορές του ΝΒΑ σε σχέση με το παιχνίδι στην Ευρώπη, αναφέροντας: «Το παιχνίδι είναι πολύ διαφορετικό στην Ευρώπη σε πολλά. Σε διάρκεια στη σεζόν, στους κανόνες, στον χαρακτήρα των παικτών. Στην Ευρώπη πιστεύω πως η πίεση είναι πολύ πιο άμεση και χωρίς συμβιβασμούς απ" ότι στις ομάδες του ΝΒΑ, αλλά εξαρτάται και από τι ομάδα έχεις. Αν έχεις μία ομάδα από αστέρια, ειδικά πολύ μεγάλα, τότε οι προσδοκίες είναι ίδιες, αλλά, αν δεν ισχύει αυτό, οι προσδοκίες είναι εντελώς διαφορετικές. Στο Κλίβελαντ ήμουν σε μία διαφορετική κλίμακα, οι απαιτήσεις ήταν άμεσες. Υπάρχουν ομάδες στο ΝΒΑ που θέλουν να χάνουν για να «χτίσουν» το μέλλον, μπορείς να χάσεις το 80% των παιχνιδιών και τίποτα να μην συμβεί. Δυστυχώς η κατάσταση του προπονητή στο Ισραήλ και σχεδόν παντού στην Ευρώπη είναι συνυφασμένη να συγκρίνεται με τις ΗΠΑ και είμαι αυτός που «κάηκε» περισσότερο εκεί παρά εδώ».

Σχετικά με την επιστροφή του στο ΝΒΑ, απάντησε: «Ήμουν πολύ κοντά να επιστρέψω. Γιατί δεν έγινε αυτό; Όχι εξαιτίας τους, αλλά εξαιτίας μου».

Μιλώντας για τον Πίνι Γκέρσον, είπε: «Ο Πίνι έχει μία σημαντική, πολύ σημαντική και αξιοσέβαστη θέση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ».

Όσο για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη, υπογράμμισε: «Ανυπομονώ να τον κοουτσάρω. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Το ξέρω αυτό καλά, καθώς τον έχω γνωρίσει ως αντίπαλο. Είναι ένας παίκτης που γνωρίζει ακριβώς ποια πράγματα είναι σημαντικά ώστε να κάνει την ομάδα πρωταθλήτρια».

Για τον γιο του, Ταμίρ Μπλατ, είπε: «Είναι σε καλύτερο επίπεδο από μένα. Μια μέρα ελπίζω να μην είναι μόνο στο μπάσκετ. Ονειρεύομαι μόνο το «τώρα» και ο Ταμίρ έχει την ικανότητα και την επιθυμία να ονειρεύεται το μέλλον. Είναι εύκολο να θες, αλλά είναι δύσκολο κάθε μέρα να προσπαθείς να πάρεις τα ίδια πράγματα. Για μένα απόλαυση είναι αυτά που θέλει. Δουλεύει, όχι μόνο σκληρά, αλλά και έξυπνα. Συγκρίνοντας αυτόν και εμένα αλλά και τη χρονική στιγμή, γιατί δεν έχουμε την ίδια ηλικία, νομίζω πως είναι καλύτερος από εμένα και αυτό είναι κάτι καλό. Τον αφήνω ελεύθερο να προοδεύει μέχρι τη μέρα που θα τον προπονήσω, αν και όποτε συμβεί αυτό».

Αναφερόμενος στα πρώτα βήματά του στην προπονητική τόνισε: «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να γίνω προπονητής. Αλλά πριν από τα 34 μου, είχα ένα πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα, έκανα επάγγελμα την προπονητική και κάποιοι άνθρωποι μου έλεγαν πως ήμουν τυχερος. Δεν πιστεύω στην τύχη».

Όσο για τις οδηγίες που δίνει προς τους παίκτες του ανέφερε: «Πάντα λέω τέσσερα πράγματα: Παίξτε δυνατά, παίξτε μαζί, παίξτε για τη νίκη, απολαύστε το».