Ως μία συνάντηση πολύ παραγωγική, που σηματοδοτεί κοινή πλεύση σε πολλά ζητήματα ευρωπαϊκά και περιφερειακά μέσω κοινών πρωτοβουλιών, χαρακτηρίστηκε η συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν που «επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας- Γαλλίας».

Περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ώστε να στηρίξει, όπως επιθυμεί. η Γαλλία την ανάπτυξη της Ελλάδας σε μία στιγμή ορόσημο για την χώρα μας, όπως τόνισε ο κ. Λε Ντριάν και κοινοί στόχοι σε μία προοπτική κοινών δράσεων, ήταν οι δύο βασικοί άξονες των συνομιλιών της συνάντησης των δύο ανδρών.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε το παλιό σύνθημα «Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία» και τόνισε ότι «η συζήτηση αυτή και το κλίμα στο οποίο διεξήχθη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ειδικό στρατηγικό ρόλο που έχει η σχέση Ελλάδος-Γαλλίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Μεσόγειο».

Με τον κ. Λε Ντριάν συζήτησαν το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Συρία, αλλά και ζητήματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Ειδικότερα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της». Και συμπλήρωσε: «Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν σχετικά με κοινές δράσεις, όσον αφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και την ανάπτυξη των εκατέρωθεν θεσμών των δύο κρατών, όπως είναι τα διάφορα πολιτιστικά κέντρα.

Για το μεταναστευτικό πρόσθεσε: «Έχουμε κουβεντιάσει και έχουμε καταλήξει σε σειρά πρωτοβουλιών και για το μεταναστευτικό και θα συνεχίσουμε, είπαμε, τη συζήτησή μας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που είναι σε λίγες μέρες».

Από την πλευρά του, ο κ. Λε Ντριάν ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ για την «ποιότητα των συνομιλιών» που είχαν τονίζοντας ότι η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε «σε μία πολύ σημαντική στιγμή, ορόσημο για την Ελλάδα, διότι μετά από χρόνια προσπαθειών εκ μέρους του ελληνικού λαού φθάσατε στην κανονικότητα, δεδομένου ότι έληξε το τρίτο πρόγραμμα ενίσχυσης και έτσι ξεπεράσατε μία κρίση που δεν ήταν μόνο δική σας αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Γι αυτό εμείς πάντα είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης. Και όπως είχε επιβεβαιώσει και ο Πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, θα θέλαμε και σήμερα σε αυτή την νέα φάση να σας διαβεβαιώσουμε για την υποστήριξή μας για να μπορέσετε να επιτύχετε και πάλι ανάπτυξη, όπως αναφέραμε, και στο πνεύμα της συνεργασίας και στο πλαίσιο των γαλλικών επενδύσεων. Πρέπει και μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε από κοινού ώστε να μπορέσουμε να συσφίξουμε και τους δεσμούς που έχουμε σε θέματα καινοτομίας και χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας» το οποίο συζήτησε με τον κ. Κοτζιά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα, η οποία πρέπει να υπάρχει στην περιοχή».

Παράλληλα τόνισε τη σύμπνοια μεταξύ των δύο χωρών που διαπιστώθηκε σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως είναι « η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», αλλά και «το θέμα των νέων υδρογονανθράκων της περιοχής, που μπορεί να αποτελέσει ένα περαιτέρω πεδίο συνεργασίας».

Το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό επισήμανε ότι η Γαλλία συμμερίζεται «τη βούληση να υπάρξει μία ευρωπαϊκή, ισχυρή και αποτελεσματική και αλληλέγγα μεταναστευτική πολιτική» ώστε «να αντιμετωπίσουμε τα μεταναστευτικά κύματα με τρόπο πιο αποτελεσματικό από ό,τι στο παρελθόν». Επ΄ αυτού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση «και η πολιτική και η οικονομική υποστήριξη».

«Σε πολλά θέματα στην ευρεία πλειοψηφία των ευρωπαϊκών θεμάτων έχουμε πλήρη σύγκλιση απόψεων, όπως για την πολιτική ασφάλειας, για όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά και για τα διεθνή θέματα, για τη Λιβύη, για τη Συρία, για το Ιράν, για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Για όλα αυτά τα θέματα η θέση μας είναι σχεδόν κοινές» συμπλήρωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Για την Ιντλίμπ

Ο κ. Λε Ντριάν ερωτηθείς σχετικά με σημερινή δήλωση του αρχηγού του Στρατιωτικού Επιτελείου της Γαλλίας ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στην Ιντλίμπ, η χώρα του θα παρέμβει στρατιωτικά είπε ότι «η κατάσταση στο Ιντλίμπ είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Το συζητήσαμε το θέμα αυτό, διότι υπάρχουν περισσότερο από 3 εκατομμύρια πληθυσμός, 700.000 πρόσφυγες, πολλές χιλιάδες μαχητές τρομοκρατικών ομάδων» εκφράζοντας την άποψη ότι «πρόκειται για μία βόμβα η οποία κάποια στιγμή θα εκραγεί, από ανθρωπιστικής και στρατιωτικής πλευράς. Κυρίως ένα εκρηκτικό πρόβλημα πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης».

Υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να διευθετηθεί η κατάσταση αυτή» εξηγώντας ότι «αυτό θα γίνει μόνο αν υπάρξει πολιτική ρύθμιση και διευθέτηση της όλης κατάστασης», ώστε «σιγά-σιγά να διαφανεί ο χάρτης πορείας που θα οδηγήσει στα θέματα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, τι ακριβώς θα γίνει με τους πρόσφυγες, ποια θα είναι η θέση τους στη νέα αυτή κατάσταση. Και βεβαίως η όλη ανασυγκρότηση του κράτους».

Επίσης επανέλαβε ότι η απάντηση της Γαλλίας στο θέμα της χρήσης χημικών όπλων είναι πάντα η ίδια, σημειώνοντας ότι η χώρα του «είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί καμία παραβίαση της συμφωνίας».

Ερωτηθείς, επίσης, αν παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον και η πολιτική της Γαλλίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή, κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Λε Ντριάν είπε ότι «είναι απαραίτητο στην ανατολική Μεσόγειο να επιτευχθεί συμφωνία, κοινές δράσεις, η υπεράσπιση κοινών συμφερόντων ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή με την αξιοποίηση αυτού του νέου πόρου που έχουμε, των υδρογονανθράκων». Όλα αυτά, υπογράμμισε «στο πλαίσιο μίας μη επιθετικής διαδικασίας που θα επιτρέψει και στους μεν και στους δε να αναπτύξουν συνεργασία και για να μπορέσουν αυτοί οι νέοι πόροι που υπάρχουν να είναι επωφελείς και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, και να αποτελέσουν ένα νέο ατού για την ανάπτυξή τους».