Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε την Τετάρτη την κατεδάφιση του Χαν αλ Αχμάρ, ενός χωριού Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μέσα σε διάστημα επτά ημέρων.

Το Χαν αλ Αχμάρ, με 173 κατοίκους, βρίσκεται ανατολικά της Ιερουσαλήμ μεταξύ δύο εβραϊκών οικισμών και αποτελείται από πρόχειρα καταλύματα. Χτίστηκε χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών που, όπως τονίζουν οι Παλαιστίνιοι, είναι αδύνατον να χορηγηθεί.

Η απομάκρυνση του χωριού αυτού, καταγγέλλουν ακτιβιστικές οργανώσεις, θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος χώρος για την ανέγερση εβραϊκών οικισμών κοντά στην Ιερουσαλήμ, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους Παλαιστίνιους να διατηρήσουν την εδαφική συνέχεια στη Δυτική Όχθη, όπου επιθυμούν να δημιουργήσουν το κράτος τους.

Το Ισραήλ επιδίωκε εδώ και πολύ καιρό να εκδιώξει τους Βεδουίνους από την περιοχή ανάμεσα στους δύο οικισμούς και το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εγκρίνει αρχικά την κατεδάφιση τον Μάιο.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται να μεταφέρουν τους κατοίκους του χωριού σε μια περιοχή 12 χιλιόμετρα πιο μακριά, κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Αμπού Ντις.

Ο νέος χώρος είναι δίπλα σε μια χωματερή και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο που αφορά τις κατεχόμενες περιοχές. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ έχουν εκφραστεί κατά του σχεδίου αυτού.