Παιδιά που ζουν στο αυστραλιανό κέντρο κράτησης μεταναστών στο νησί Ναούρου στον Ειρηνικό Ωκεανό πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές και κάποια έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες απηύθυναν έκκληση στους περιφερειακούς ηγέτες να τα μεταφέρουν αλλού.

Η Αυστραλία στέλνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εντοπίζει στα χωρικά της ύδατα σε κέντρα κράτησης στο Ναούρου, ένα νησί με συνολικά 11.000 κατοίκους, όπου αυτή την εβδομάδα συναντώνται οι ηγέτες των χωρών του Ειρηνικού.

Περίπου 900 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων 109 παιδιά, ζουν στο κέντρο κράτησης στο νησί αυτό, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα από την οργάνωση Refugee Council Australia.

Κάποιοι από αυτούς πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές, αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης.

«Παιδιά ηλικίας ακόμη και 7 ή 12 ετών έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να αυτοκτονήσουν, ρίχοντας πάνω τους βενζίνη, και έχουν γίνει κατατονικά», τονίζεται.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας απέρριψε την έκθεση, επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει διευθετήσεις επί τόπου για την παροχή φροντίδας και στήριξης προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών και των νέων».

Όμως πρόσφυγες δήλωσαν στο Thomson Reuters Foundation ότι η ψυχολογική φροντίδα στο νησί δεν είναι επαρκής και τα παιδιά υποφέρουν διότι έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον.

Μία μητέρα δύο παιδιών, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος που γεννήθηκε στο Ναούρου, δήλωσε ότι έφυγε από το Ιράν αφού ο πατέρας της φυλακίστηκε και ο αδελφός της «δολοφονήθηκε από την κυβέρνηση».

Οι αυστραλιανές αρχές σταμάτησαν το πλοίο στο οποίο επέβαινε και την έστειλαν στο Ναούρου το 2013 μαζί με τον γιο της που τώρα είναι 12 ετών. «Δεν τρώει και μένει μέσα συνεχώς και δεν βγαίνει. Ανησυχώ πολύ για εκείνον», δήλωσε.

«Ακόμη και ένας κρατούμενος γνωρίζει ποιο είναι το έγκλημά του και πόσο καιρό θα μείνει στη φυλακή (…), εμείς δεν ξέρουμε τίποτα», δήλωσε μια άλλη γυναίκα επίσης από το Ιράν.

Και οι δύο κάλεσαν την Αυστραλία να επανεξετάσει την πρόταση που επανέλαβε τον προηγούμενο μήνα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, η χώρα της να υποδεχθεί 150 πρόσφυγες.

«Υποφέρουμε εδώ και πέντε χρόνια. Σας παρακαλούμε, αρκεί. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο», υπογράμμισε η μητέρα των δύο παιδιών.

Η Αυστραλία απέρριψε την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας τον προηγούμενο Νοέμβριο διότι διαπραγματευόταν με τις ΗΠΑ την υποδοχή 1.250 προσφύγων. Περίπου 250 άνθρωποι που διέμεναν στο Ναούρου και έναν άλλο καταυλισμό στην Παπούα -Νέα Γουινέα έχουν αναχωρήσει μέχρι στιγμής για τις ΗΠΑ.