Ο κυβερνήτης της Αριζόνας Ντάγκ Ντούσεϊ θα διορίσει τον πρώην Γερουσιαστή Τζον Κάιλ για να αντικαταστήσει τον θανόντα Γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Την ανακοίνωση έκανε επίσημα ο Ντούσεϊ στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ενώ η σχετική απόφαση ελήφθη σε χρονικό διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων, από τον θάνατο του Μακέιν. Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκλέγονταν στην Γερουσία, από το 1987.

“Καθώς σκεφτόμουν ποιος θα μπορούσε να υπηρετήσει καλύτερα την Αριζόνα στην Γερουσία των ΗΠΑ, επέστρεφα συνεχώς σε ένα όνομα κι ένα πρόσωπο: τον Τζον Κάιλ,” δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Ντούσεϊ, εντός του κυβερνείου της αναφερόμενης πολιτείας.

Η Σίντι Μακέιν, χήρα του Τζον Μακέιν, σε ανάρτηση που έκανε την Τρίτη στο Twitter έγραψε ότι ο Κάιλ “είναι στενός μου φίλος, αλλά ήταν και του Τζον. Είναι απόδοση μεγάλης τιμής στον Τζον ότι ο Κάιλ προετοιμάζεται να επιστρέψει στην υπηρεσία των πολιτών και να βοηθήσει την πολιτεία της Αριζόνας.”

Ο Κάιλ έχει στο ενεργητικό του στην εμπειρία των 26 ετών από την δράση του στην Ουάσινγκτον κι ενώ ήταν για το ίδιο χρονικό διάστημα μέλος του Κογκρέσου. Για τα 18 από αυτά τα χρόνια ήταν μαζί με τον Μακέιν στην Γερουσία των ΗΠΑ. Ο Ντούσεϊ προχώρησε στην ανακοίνωση με τον Κάιλ να στέκεται δίπλα του.

“Δεν υπάρχει κάποιος στην Αριζόνα που να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να εκπροσωπήσει την πολιτεία μας στην Γερουσία, από τον Τζον Κάιλ,” δήλωσε ο κυβερνήτης για τον 76χρονο βετεράνο της πολιτικής στην Ουάσινγκτον.

Σε πολιτικό επίπεδο για τους Ρεπουμπλικάνους ο διορισμός του Κάιλ σηματοδοτεί μία μικρή ιδεολογική μετατόπιση από την γραμμή που ακολουθούσε ο Μακέιν, ενώ προσφέρει στον κοινοβουλευτικό μηχανισμό του κόμματος, μία πιο συντηρητική ψήφο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν (FiveThirtyEight) ο Κάιλ συντάχθηκε με την γραμμή του κόμματος στην διεξαγωγή ψηφοφοριών σε βαθμό μεγαλύτερο από τον Μακέιν και στις επτά από τις εννέα περιόδους κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων του Κογκρέσου, στην διάρκεια των οποίων και οι δύο άντρες είχαν έδρες στην Γερουσία.

Ο Κάιλ ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία Ρεπουμπλικάνος στην Γερουσία όταν αποχώρησε, ενώ πιο πρόσφατα είχε ουσιαστικό ρόλο στις διεργασίες για την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του εφέτη Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η σχετική διαδικασία για τον Κάβανο ενεργοποιήθηκε χθες.

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι ο Κάιλ θα είναι ο αχθοφόρος “Σέρπα” για την επιλογή του προέδρου Τραμπ, για το ανώτατο δικαστήριο.

“Στην διάρκεια των τελευταίων μηνών ο Γερουσιαστής Κάιλ συνεργάστηκε με τον Λευκό Οίκο για την επικύρωση από την Γερουσία του διορισμού του επιλεγμένου από τον πρόεδρο Τραμπ, Μπερτ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ,” δήλωσε ο κυβερνήτης Ντούσεϊ.

Κατά την μακρόχρονη κοινοβουλευτική θητεία του στην Γερουσία, ο Κάιλ ήταν μέλος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, στην διάρκεια της επικύρωσης του διορισμού τεσσάρων δικαστών για το ανώτατο δικαστήριο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Κάιλ δήλωσε ότι τον έχει συναντήσει μόνο μία φορά, ενώ χαρακτήρισε ως “προσωπική του τιμή” την βοήθεια που προσφέρει για την διαδικασία διορισμού του Κάβανο.

“Στην πραγματικότητα δεν έχω κάποια (προσωπική) σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ,” είπε χαρακτηριστικά ο Κάιλ.

Στην διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης τον Φεβρουάριο του 2018 σε τοπικό ραδιόφωνο στην Αριζόνα, ο Κάιλ είχε δηλώσει για τον Τραμπ ότι ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος, είναι ο ίδιος, ο χειρότερος εχθρός για τον εαυτό του.

“Δεν μου αρέσει το στιλ του. Νομίζω ότι είναι άξεστος. Νομίζω ότι ο ίδιος, είναι ο χειρότερος εχθρός για το εαυτό του. Θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός εάν ήταν πιο πολιτικός και περισσότερο διπλωματικός. Φυσικά, αυτά είναι μερικά από αυτά που αρέσουν στον κόσμο για τον ίδιο. Το γεγονός ότι δεν ακολουθεί αυτόν τον τρόπο. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία ευχάριστη ενδιάμεση κατάσταση,” είχε δηλώσει ο Κάιλ για τον Τραμπ στον ραδιοφωνικό σταθμό KJZZ στην Αριζόνα.

Παρά την κριτική που του έχει ασκήσει προηγούμενα ο Κάιλ, ο πρόεδρος Τραμπ σχολίασε θετικά την είδηση για τον διορισμό του δηλώνοντας ότι ο Κάιλ, “θα είναι ένας εξαιρετικός γερουσιαστής, που θα εκπροσωπεί μία εξαιρετική πολιτεία.”

Με τον ερχομό του Κάιλ στην Ουάσινγκτον, η αριθμητική κοινοβουλευτική ισορροπία στην Γερουσία διαμορφώνεται σε 50-49 υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, με τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο να απέχουν μόλις δύο μήνες. Ο Κάιλ δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2020, όταν θα διεξαχθεί μία ειδική εκλογή, προκειμένου να καλυφθεί το χρονικό κενό μέχρι την λήξη της θητείας του Μακέιν, το 2022.

“Δεν θα επιδιώξω την εκλογή στην έδρα το 2020, αλλά ούτε κι οποιαδήποτε άλλη θέση στο μέλλον. Δέχομαι τον διορισμό για να καλυφθεί η κενή θέση που προέκυψε από την απώλεια ενός αγαπητού φίλου, από την αίσθηση του καθήκοντος που έχω για την πολιτεία της Αριζόνας. Αγαπώ τον θεσμό της Γερουσίας, στον οποίο και υπηρέτησα για 18 χρόνια,” δήλωσε ο Κάιλ.