Τζιχαντιστές μιας φράξιας της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχιστον 48 στρατιωτικούς την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίθεσής τους σε στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Νιγηρία, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις, δίνοντας έναν πολύ βαρύτερο απολογισμό από τον προηγούμενο, που έκανε λόγο για 30 νεκρούς.
«Μέχρι στιγμής, έχουμε ανασύρει τα πτώματα 48 στρατιωτών», ανέφερε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ένας αξιωματικός του στρατού στη Ζάρι, εν μέσω της αναζωπύρωσης των επιθέσεων εναντίον του στρατού από τη φράξια που αυτοαποκαλείται από το 2015 Δυτικοαφρικανική Επαρχία του Ισλαμικού Κράτους (ISWAP).
«Οι σοροί 31 στρατιωτών βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης (ένας από αυτούς υπέκυψε στα τραύματά του) και άλλες 17 βρέθηκαν χθες (σ.σ. την Κυριακή) από ομάδες που χτένισαν την περιοχή της Ζάρι», εξήγησε ο αξιωματικός.
Μια δεύτερη πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας έδωσε τον ίδιο απολογισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι στην επίθεση «τραυματίστηκαν (άλλοι) 20 στρατιώτες».
Το Σάββατο, πηγές προσκείμενες στον στρατό είχαν ενημερώσει το Γαλλικό Πρακτορείο για την επίθεση αυτή με τη χρήση βαρέων όπλων εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται ανάμεσα στα σύνορα με τον Νίγηρα και τη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, ορμητήριο της ISWAP.
«Αντάρτες έφθασαν κατά μεγάλο αριθμό με φορτηγά και μετέφεραν βαριά όπλα», είχε πει ένας αξιωματικός. «Ενεπλάκησαν σε μάχη με τους στρατιωτικούς που διήρκεσε περίπου μία ώρα». Η σφοδρότητα της επίθεσής τους ήταν τέτοια που «οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προσωρινά ως την άφιξη ενισχύσεων», χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων, πρόσθεσε.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με σύντομη ανακοίνωσή της η ISWAP.
Ο νιγηριανός στρατός επισήμως αναγνωρίζει ότι έγινε μια μεγάλη μάχη ανάμεσα σε δυνάμεις του και αντάρτες, αλλά μέχρι χθες έκανε λόγο μόνο για «πολλούς αντάρτες» νεκρούς και αρνείτο ότι υπέστη οποιαδήποτε απώλεια.
Η ISWAP, η οποία σπανίως βάζει στο στόχαστρό της αμάχους, επιτίθεται τόσο εναντίον του στρατού της Νιγηρίας, όσο και των στρατευμάτων της κοινής δύναμης των χωρών της περιφέρειας, που έχουν υποστεί βαριές απώλειες σε επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις του στρατού για την καταστολή του έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 και πλέον ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια άλλους από το 2009. Κατά τις εκτιμήσεις διαφόρων ΜΚΟ, τουλάχιστον 11 εκατομμύρια Νιγηριανοί χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από