Η Γερμανίδα πολιτικός Σάρα Βάγκενκνεχτ του αριστερού κόμματος Die Linke θα ανακοινώσει την Τρίτη επισήμως την ίδρυση ενός νέου αριστερού κινήματος που τάσσεται κατά της αλόγιστης μετανάστευσης, εν μέσω αυξανόμενων προκλήσεων από τα δεξιά και λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη.

Το κίνημα αυτό ονομάζεται «Σήκω» (Aufstehen) και έχει στόχο να συγκεντρώσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της διασπασμένης αριστεράς η οποία συγκέντρωσε λιγότερο από το 40% των ψήφων στις εκλογές του 2017, με κάποιους από τους ψηφοφόρους της να προτιμούν το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο ιστότοπος του κινήματος βγήκε στον αέρα πριν τέσσερις εβδομάδες και ήδη έχει σχεδόν 100.000 υποστηρικτές.

Σύζυγος του Όσκαρ Λαφονταίν, πρώην υπουργού της κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Στρέντερ ο οποίο αποχώρησε για να ιδρύσει το Die Linke το 2007, η Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι το νέο κίνημα απευθύνεται σε όσους «είναι δυσαρεστημένοι από την τρέχουσα πολιτική, επιθυμούν την ανανέωση του κοινωνικού κράτους και μια ειρηνική εξωτερική πολιτική».

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι το «Σήκω» θα εκμεταλλευθεί την επιτυχία άλλων αριστερών, δημοφιλών κινημάτων όπως αυτό του Αμερικανού πολιτικού των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς και του επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν.

Παράλληλα ελπίζει να έχει τη στήριξη στελεχών από το Die Linke, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και τους Πράσινους, αν και οι επικεφαλής των κομμάτων αυτών έχουν προειδοποιήσει ότι το νέο κίνημα κινδυνεύει να δημιουργήσει διχασμούς μεταξύ των αριστερών κομμάτων.

Το νέο κίνημα σκοπεύει να επαναφέρει στη συζήτηση κοινωνικά ζητήματα, χωρίς να διστάσει να ζητήσει να επικρατήσει λογική στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Το 2016 μετά την τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, η Βάγκενκνεχτ δεν δίστασε να καταγγείλει «το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων».

Μετά την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο του 2015 να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες, «πολλά κοινωνικά προβλήματα» έχουν «οξυνθεί πολύ», τόνισε η Βάγκενκνεχτ.

Το «Σήκω» στοχεύει κυρίως στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, σε πολλά από τα οποία θα πραγματοποιηθούν εκλογές το 2019 για την ανανέωση των τοπικών κοινοβουλίων, με την άνοδο της ακροδεξιάς να διαφαίνεται ήδη.

«Με το κίνημα αυτό θέλουμε να περιορίσουμε την άνοδο του AfD», εξήγησε ο Λαφονταίν, τον οποίο πολλά μέσα παρουσιάζουν ως τον εγκέφαλο του «Σήκω».

«Δείτε τι συμβαίνει στην ανατολική Γερμανία: το AfD έχει γίνει το κόμμα των εργαζόμενων και των ανέργων. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε στην αριστερά για τις αποτυχίες μας», πρόσθεσε.

Αν και η ρητορική της συχνά πλησιάζει τον λόγο του AfD, η Βάγκενκνεχτ δεν έχει διαβεί ακόμη τον Ρουβίκωνα, επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας στο ελεύθερο πανεπιστήμιο του Βερολίνου που ειδικεύεται στην αριστερά Γκέρο Νόιγκεμπάουερ.

«Το AfD λέει “όλα για τους Γερμανούς, έξω οι ξένοι!”. Η Βάγκενκνεχτ δεν λέει αυτό», διότι υπερασπίζεται το δικαίωμα στο άσυλο και δεν επιτίθεται στο ισλάμ, προσθέτει.

Οι αποδοκιμασίες των οποίων έγινε στόχος η Βάγκενκνεχτ στο συνέδριο του Die Linke τον Ιούνιο όταν έκανε δηλώσεις κατά των μεταναστών δείχνουν ότι ο λόγος της δεν αρέσει στην αριστερά.

Το «Σήκω» «δεν με δυσκολεύει να κοιμάμαι», σχολίασε η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες. Όμως αυτή η νέα πολιτική περιπέτεια κινδυνεύει να δυναμιτίσει περαιτέρω τη γερμανική αριστερά που ήδη διέρχεται κρίση.

«Σε μια περίοδο που ένα φαιό πλήθος μπορεί να επιδίδεται ξανά χωρίς εμπόδια σε ανθρωποκυνηγητό, η κοινωνική αριστερά (…) θα πρέπει να αποφύγει οτιδήποτε μοιάζει με διχασμό και υπαναχώρηση», τόνισε ο συμπρόεδρος του Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ.

Το «Σήκω» μπορεί να κερδίσει την ψήφο του ενός τρίτου των Γερμανών που ερωτήθηκαν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Αύγουστο για το περιοδικό Focus.