Το Κρεμλίνο δεν συμμερίζεται την εκτίμηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ, Μακρόν, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα η Ρωσία και ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμούν την ανάπτυξη, την ευημερία και την σταθερότητα της, δηλώνει το Κρεμλίνο.

Η δήλωση που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη σουηδική τηλεόραση SVT, ότι ο πρόεδρος Πούτιν οραματίζεται τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου, που έσπευσε να απαντήσει δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Φυσικά και ο πρόεδρος έχει μιλήσει για αυτό, ότι ενδιαφερόμαστε, ώστε η επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, προβλέψιμη και σταθερή» δήλωσε ο Πεσκόφ υπενθυμίζοντας ότι ο Πούτιν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο βασικός εμπορικός και οικονομικό εταίρος της Ρωσίας ως προς τον όγκο συναλλαγών, παρότι «βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής η Κίνα». Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου επεσήμανε επίσης ότι οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας «έχουν ψυχρανθεί αρκετά» όχι με ευθύνη της ρωσικής πλευράς. «Νομίζουμε» ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ είτε της Ρωσίας, προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το πλαίσιο σεβασμού του Πούτιν προς τον Μακρόν «ανταποκρίνεται απολύτως στην βάση της αμοιβαιότητας» δήλωσε ο Πεσκόφ , επισημαίνοντας ότι μεταξύ των δύο ηγετών δεν έχουν δημιουργηθεί μόνο εποικοδομητικές σχέσεις εργασίας αλλά και καλές προσωπικές σχέσεις. Αυτό τους βοηθά να συζητούν αρκετά οξυμένα ζητήματα, ακόμη αν και μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου.

Νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη του στην σουηδική τηλεόραση SVT είχε δηλώσει: «Εκτιμώ τον Βλαντίμιρ Πούτιν και είμαι ένας από εκείνους που πιστεύουν ότι εμείς μαζί με την Ρωσία πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, χρειαζόμαστε μια τέτοια συζήτηση με την Ρωσία. Όμως το όνειρο του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η διάλυση της Ευρώπης».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης , η παρουσιάστρια της σουηδικής τηλεόρασης, ανέφερε στον Γάλλο πρόεδρο, ότι ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Σουηδίας «Δημοκράτες της Σουηδίας» Γίμι Όκεσον, που τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, όταν ρωτήθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, ποιος πολιτικός τον εμπνέει περισσότερο ο Μακρόν ή ο Πούτιν, εκείνος δεν θέλησε να απαντήσει. Ο Εμανουέλ Μακρόν απαντώντας, είπε ότι ο πολιτικός αυτός δεν γνωρίζει «σε ποια σειρά πρέπει να μπαίνουν οι αξίες και τα πολιτικά συμφέροντα», ενώ δεν βλέπει τη διαφορά μεταξύ μια χώρας μέλους της ΕΕ που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μιας χώρας όχι τόσο ανεπτυγμένης στο θέμα αυτό όπως είναι η Ρωσία, η οποία «δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους Σουηδούς».

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ επισκέφθηκαν επίσημα για πρώτη φορά τη Ρωσία στα τέλη Μαΐου και παρέστησαν στο Διεθνές Οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Εκτός των άλλων ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Μόσχα για να παραστεί στον τελικό του Μουντιάλ-2018. Το καλοκαίρι οι δύο πρόεδροι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία είχαν συζητήσει το θέμα της Συρίας και την απεργία πείνας του κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές με την κατηγορία της κατασκοπείας και της τρομοκρατικής δράσης, Ουκρανού σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ.