Προειδοποίηση πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα αυτοκαταστραφεί εάν υιοθετήσει δεξιά λαϊκιστικά συνθήματα, απευθύνει η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κορυφαία Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Βιβιάνε Ρέντινγκ, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ζητώντας ταυτόχρονα τον αποκλεισμό του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν από το ΕΛΚ.

Όπως επισημαίνει η ίδια, το ΕΛΚ στηρίζεται πάνω σε παγιωμένες αξίες και δεν πρέπει να αναπηδά σε μία βραχυπρόθεσμη τάση, γιατί, «υιοθετώντας δεξιολαϊκιστικά συνθήματα, θα αυτοκαταστραφεί».

Η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει την λύπη της που ο Βίκτορ Όρμπαν εξακολουθεί να παραμένει μέλος του ΕΛΚ, παρά το γεγονός, όπως αναφέρει, ότι ο Όρμπαν με τον δικό του κώδικα αξιών και με την πολιτική δράση του δεν έχει τίποτε κοινό με τις θεμελιώδεις ιδέες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ως εκ τούτου οι Χριστιανοδημοκράτες του Λουξεμβούργου θα ήθελαν τον αποκλεισμό του.

Η Βιβιάνε Ρέντινγκ δεν θεωρεί, όπως σημειώνει στην συνέντευξή της, ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε μία κακή κατάσταση, «έχουν αλλάξει μόνον οι βασικές προϋποθέσεις, σήμερα κανείς πιέζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δώσει μία πολύ γρήγορη απάντηση σε μία μεμονωμένη ερώτηση και μάλιστα με τρεις λέξεις, απάντηση, η οποία την άλλη ημέρα θα έχει και πάλι ξεχαστεί».

Η ίδια, εμμέσως πλην σαφώς, εκφράζει την λύπη της που η ενασχόληση με τα οράματα για το μέλλον μίας χώρας δεν συγκαταλέγεται πλέον στις κανονικές δραστηριότητες της πολιτικής.

Τονίζει ταυτόχρονα, πως «οι πολιτικοί δεν θα πρέπει με κάθε μόδα να χάνουν την ευθύτητα τους», καθώς, όπως επισημαίνει, «οι άνθρωποι αναζητούν στους πολιτικούς τους ένα στήριγμα και αξιοπιστία».

Επίσης, η ίδια δεν πιστεύει ότι «εκείνοι που ακολουθούν κάθε τάση είναι οι πολιτικοί τους οποίους θέλουν οι ψηφοφόροι».