Στα ύψη οδηγούνται τα ενοίκια στο μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, οι αυξήσεις για νέες ενοικιάσεις είναι πλέον υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού, σημειώνει η Deutche Welle.

Η έλλειψη νέων κατοικιών και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση από οικογένειες, νέους εργαζόμενους και φοιτητές προκαλούν διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων.

Οπως προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε πρόσφατη επερώτηση των Πρασίνων στη Βουλή, οι ιδιοκτήτες απαιτούν ενοίκιο αυξημένο κατά 5,2% για τις νέες ενοικιάσεις του 2018, ποσοστό πολύ ανώτερο του πληθωρισμού, ο οποίος κυμαίνεται στο 2% σε ετήσια βάση.

Κίνητρα για νέες οικοδομές

Μάλιστα, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η αύξηση στα ενοίκια έφτασε το 5,5% κατά μέσο όρο, ενώ ο πληθωρισμός είχε περιοριστεί στο 1,5%.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη κατοικίας παρέχοντας κίνητρα για νέες οικοδομές, αλλά και μεριμνώντας για ανώτατο πλαφόν στα ενοίκια, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Από την πλευρά τους οι σύλλογοι προστασίας ενοικιαστών ζητούν λιγότερη γραφειοκρατία και αισθητή μείωση της φορολογίας. Ο Κρίς Κυν, βουλευτής των Πρασίνων με ειδίκευση σε θέματα κατοικίας, ο οποίος είχε καταθέσει και την επερώτηση στη Βουλή, δηλώνει ότι «η κυβέρνηση αποτυγχάνει οικτρά στον στόχο που η ίδια είχε θέσει, να διατηρηθούν τα ενοίκια σε επίπεδα προσιτά για τον μέσο ενοικιαστή».

Κατά την άποψή του «χρειαζόμαστε περισσότερες κοινωνικές κατοικίες, υψηλότερο επίδομα στέγασης και πραγματικό πλαφόν στα ενοίκια».

Φοροαπαλλαγές για νέες κατασκευές

Την περασμένη Πέμπτη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε φορολογικά κίνητρα σε μία προσπάθεια να κάνει πιο ελκυστική την κατασκευή νέων κατοικιών για τους επενδυτές.
Οι φοροαπαλλαγές θα ισχύουν για κτίρια που αδειοδοτούνται μεταξύ 31.8.2018 και 31.12.2021, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό κόστος κατασκευής δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Επιπλέον, ο «μεγάλος συνασπισμός» χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σοσιαλδημοκρατών (SPD) εξετάζει την επιβολή πιο αυστηρού πλαφόν σε περιοχές με ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα υψηλών ενοικίων.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που κατέθεσε πρόσφατα στην ομοσπονδιακή Βουλή η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϋ, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αιτιολογήσει ειδικώς, και πριν από τη σύναψη του συμβολαίου, τιμή ενοικίου που θα υπερβαίνει κατά 10% ή και περισσότερο τον μέσο όρο σε συγκεκριμένη περιοχή.

Οι επαγγελματίες στην αγορά κατοικίας δεν φαίνεται να συμφωνούν με όλα αυτά. «Αυτό που χρειάζεται είναι λιγότεροι κανονισμοί, ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και πολεοδομικού σχεδιασμού και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης" λέει ο Κλάους Πέτερ Εσσε, διευθυντής του κεντρικού συλλόγου μεσιτών (ZIA) στο Βερολίνο.

Επιπλέον, συμπληρώνει, θα πρέπει να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες, ώστε να προχωρήσουν σε ταχύτερη απόσβεση του κόστους κατασκευής.

Υπεύθυνη η... νομοθεσία για τις αυξήσεις;

Από την πλευρά του ο Αντρέας Ιμπελ, επικεφαλής άλλου αντίστοιχου συλλόγου, τονίζει ότι η άνοδος των ενοικίων δεν είναι παρά λογική συνέπεια του αυξημένου κόστους κατασκευής λόγω της υψηλότερης φορολογίας και της όλο και πιο απαιτητικής νομοθεσίας.

«Μόνο στον φόρο ακίνητης περιουσίας είχαμε 27 αυξήσεις από το 2006 σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια», επισημαίνει.

Αυξήσεις επιφέρει και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Από το 2000, η νομοθεσία έχει τροποποιηθεί έξι φορές επί το αυστηρότερο, επισημαίνει ο Αντρέας Ιμπελ.