Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ, που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις, αποχώρησε από το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) προκειμένου να μην το βλάψει, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται ο Σάλμοντ, και τα οποία ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά, φέρονται να εκτυλίχθηκαν το 2013 στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Σκοτίας (2007-2014).

Σύμφωνα με τη σκοτσέζικη εφημερίδα Daily Record, δύο μέλη της ομάδας του Σάλμοντ κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Σκοτίας.

Έπειτα από εσωτερική έρευνα η νυν κυβέρνηση της Σκοτίας υπό την πρωθυπουργό Νίκολα Στάρτζον, η οποία ανήκει επίσης στο SNP, ενημέρωσε την αστυνομία για τις καταγγελίες.

Ο ίδια η Στάρτζον εξέφρασε την «τεράστια θλίψη» της που βλέπει να φεύγει «ένας φίλος και ένας μέντορας επί σχεδόν τρεις δεκαετίες», αν και πρόσθεσε ότι κατανοεί την απόφασή του.

«Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σκοτίας έλαβε δύο καταγγελίες οι οποίες δεν μπορούσαν να αγνοηθούν ή να κρυφτούν κάτω από το χαλί», επεσήμανε η Στάρτζον.

Σε βίντεο που ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη το βράδυ ο Σάλμοντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το SNP. Εξήγησε ότι αποχωρεί προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο ήταν αντιμέτωπο με εκκλήσεις υπέρ της αποπομπής του πρώην αρχηγού του.

Η αντιπολίτευση πίεζε τη Στάρτζον να τον αποπέμψει μετά τις αποκαλύψεις για τις καταγγελίες, όμως εκείνη είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει «νομική βάση» για κάτι τέτοιο.

Ο Σάλμοντ υπήρξε μέλος του SNP επί 45 χρόνια, από τα οποία τα 20 ήταν επικεφαλής του κόμματος. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα ενταχθεί και πάλι στο SNP «μόλις καταφέρω να υπερασπιστώ την τιμή μου».

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός της Σκοτίας προσέφυγε δικαστικά εναντίον της σκοτσέζικης κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε τις καταγγελίες, τις οποίες τώρα εξετάζει η αστυνομία. Για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε μια εκστρατεία προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα και να αντεπεξέλθει στα δικαστικά έξοδα. Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 50.000 λιρών (55.700 ευρώ)που είχε ζητήσει, προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η Σκοτία ζει σήμερα μια απίστευτη και άνευ προηγουμένου κατάσταση με τον πρώην πρωθυπουργό της να ζητεί χρήματα από τους υποστηρικτές του SNP για να επιτεθεί δικαστικά στην κυβέρνηση της οποίας ηγείτο», σχολίασε ειρωνικά ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών της Σκοτίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από