Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για τη Μεσόγειο «στην αρχή του καλοκαιριού του 2019» στη Μασσαλία για να «ξαναπιάσουμε το νήμα μιας μεσογειακής πολιτικής».

«Δέκα χρόνια μετά την Ένωση για τη Μεσόγειο, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα μιας μεσογειακής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας.

Αυτή η «απαραίτητη» πολιτική θα είναι «διαφορετική» και θα περιλαμβάνει «όλες τις κοινωνίες των πολιτών», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει την ευκαιρία «για να μιλήσουμε για τη νεολαία, την κινητικότητα, την ενέργεια των πανεπιστημιακών ανταλλαγών» ανάμεσα στις δύο όχθες της Μεσογείου.

Με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η Ένωση για τη Μεσόγειο δημιουργήθηκε το 2008 από τις χώρες της ΕΕ και 15 μεσογειακές χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής ή της νότιας Ευρώπης που δεν ήταν μέλη της ΕΕ. Όμως η οργάνωση αυτή έχασε γρήγορα το κύρος της, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των αραβικών επαναστάσεων των αρχών της δεκαετίας.

Αφότου εγκαταστάθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μεταβεί στην Αλγερία, στην Τυνησία και στο Μαρόκο και τη Δευτέρα ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί «μέσα στους προσεχείς μήνες» την Αίγυπτο.