Τρεις άνθρωποι πάσχουν από φυματίωση και δύο από πνευμονία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών μέσων ενημέρωσης για τους 16 διασωθέντες του πλοίου Diciotti που μεταφέρθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στη ξηρά.

Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

Την απόφαση για την άμεση αποβίβαση έλαβαν γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας της Κατάνης. Στο μεταξύ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε λίγο, αντιρατσιστική κινητοποίηση στον χώρο του λιμανιού, με την συμμετοχή οργανώσεων της Καθολικής Εκκλησίας και της άκρας αριστεράς και αίτημα την άμεση αποβίβαση όλων των μεταναστών και προσφύγων. Η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από την Ερυθραία και οι υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τους δοθεί άσυλο.

Όπως διαρρέει, θεωρείται αρκετά πιθανό το υπουργείο εσωτερικών της Ρώμης να επιτρέψει την αποβίβαση μέσα στις επόμενες εικοσιτέσσερις ώρες, αφού θα έχει προηγηθεί η καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών, πάνω στο πλοίο της ακτοφυλακής.

Και ο πάπας Φραγκίσκος, αναφέρθηκε σήμερα στην περιπέτεια των ανθρώπων αυτών, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια λύση η οποία να βασίζεται σε σωφροσύνη και ανθρωπιά». Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, τέλος, κατεβάζοντας εν μέρει τους τόνους, άφησε να διαρρεύσει ότι η συνολική του γραμμή δεν αλλάζει, αλλά «εργάζεται για μια θετική λύση» και ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές να επιτευχθεί».

Διαβάστε επίσης

Αποβιβάστηκαν 16 από τους 150 μετανάστες από το Diciotti για λόγους υγείας