Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, καθώς η σύγκρουση των δύο συμμάχων στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

Σε γραπτή τοποθέτησή του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Καλίν έκρινε πως οι δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο ίδιο πρακτορείο την Τετάρτη, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του «παγκόσμιου οικονομικού πολέμου» που διεξάγει, θέτει στο στόχαστρό της έναν σύμμαχό της στο NATO.

«Αντίθετη με τις αξίες του ΝΑΤΟ»

Ο Καλίν υποστήριξε ότι η πολιτική την οποία ασκεί το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Για τον Καλίν, το γεγονός ότι ο Μπόλτον αντιμετώπισε με απόλυτη περιφρόνηση μια εν εξελίξει διαδικασία της τουρκικής δικαιοσύνης είναι απαράδεκτο. Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου κατήγγειλε πως η Ουάσιγκτον κάνει αυθαίρετες τοποθετήσεις και εγείρει ανεδαφικές απαιτήσεις ως προς την υπόθεση ενός ευαγγελικού πάστορα ο οποίος διώκεται για υποστήριξη «τρομοκρατικών» οργανώσεων και «κατασκοπεία».

Με το κείμενο που έστειλε στο Reuters, ο Καλίν αξίωσε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σεβαστεί την ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης.

Πρόκειται για την πιο αιχμηρή τοποθέτηση που έχει κάνει δημόσια μέχρι σήμερα η Αγκυρα όσον αφορά τις επικρίσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την κράτηση του πάστορα Αντριου Μπράνσον.

«Περιφρονούν το κράτος δικαίου»

«Υπάρχει κράτος δικαίου στην Τουρκία και η υπόθεση του Αντριου Μπράνσον είναι ζήτημα της δικαιοσύνης. Βρίσκεται σε εξέλιξη νομική διαδικασία όσον αφορά το πρόσωπο αυτό», ανέφερε ο Καλίν.

«Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι θεωρούμε απαράδεκτη την περιφρόνηση αυτής της νομικής διαδικασίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες εγείρουν συγκεκριμένες απαιτήσεις», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του στο Reuters, ο Μπόλτον υποστήριξε ότι η Τουρκία κάνει «μεγάλο λάθος» που δεν αφήνει ελεύθερο τον Μπράνσον «χωρίς κανέναν όρο».

Ακόμη, ο Καλίν έκρινε ως απαράδεκτο το ότι έχουν γίνει αβάσιμες και ψευδείς, όπως ισχυρίστηκε, κατηγορίες εναντίον της τουρκικής τράπεζας Halkbank για να εξασθενίσουν τη θέση της.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σημείωσε ότι τα σχόλια του Μπόλτον για την τουρκική οικονομία και την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στην Τουρκία αποτελούν απόδειξη πως η Ουάσιγκτον βάζει στο στόχαστρο την Αγκυρα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε.

Κατά τον Ιμπραήμ Καλίν, η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως χρησιμοποιεί το εμπόριο, τους δασμούς και τις κυρώσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που διεξάγει.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο που εναντιώνεται στα περιοριστικά και τιμωρητικά μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο, αλλά δεν μπορεί να σιωπά, πρόσθεσε ο Καλίν.