Η Βαλέτα ανακοίνωσε την Τρίτη πως συμφώνησε να επιτρέψει στο πλοίο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων «Aquarius» να προσδέσει σε ένα από τα λιμάνια της Μάλτας και να αποβιβαστούν οι 141 μετανάστες που είχαν διασωθεί από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα.

«Η Μάλτα θα δώσει την άδεια να επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα λιμάνια της, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να το κάνει» υπογραμμίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

«Η Μάλτα θα λειτουργήσει ως βάση επιμελητείας και οι 141 μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο θα διαμοιραστούν μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Ισπανία θα δεχθεί 60 από τους 141 μετανάστες που επιβαίνουν στο Aquarius στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ.

«Η Ισπανία συντόνισε μια πρωτοποριακή συμφωνία με έξι χώρες για την κατανομή των προσώπων που επιβαίνουν στο Aquarius (…). Η Ισπανία θα δεχθεί 60» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής Ισπανός πρωθυπουργός.

Μόνιμο μηχανισμό θα προτείνει η Γαλλία

Η Γαλλία θα δεχθεί 60 μετανάστες από τους 255 διασωθέντες στη θάλασσα που αποβιβάστηκαν ήδη ή αναμένεται να αποβιβαστούν στη Μάλτα, από τους οποίους οι 141 διασώθηκαν από το «Aquarius» και 114 από ένα άλλο πλοίο το οποίο έφθασε το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε αργότερα το απόγευμα το Ελιζέ.

«Με πρωτοβουλία της Μάλτας και της Γαλλίας πολλά ευρωπαϊκά κράτη –η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο– συμφώνησαν» να εξεύρουν από κοινού μια λύση για τους εξόριστους αυτούς, εξηγεί το Ελιζέ, που θέλει να «προτείνει τις ερχόμενες εβδομάδες έναν μόνιμο μηχανισμό» προκειμένου να «αποφεύγονται κρίσεις κατ’ επανάληψη».

Δήλωση Αβραμόπουλου

Με αφορμή το «Aquarius» ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως η Ένωση πρέπει να εξεύρει μια μακροπρόθεσμη λύση για το μεταναστευτικό.

«Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από συμφωνίες ad hoc, χρειαζόμαστε διαρκείς λύσεις. Δεν είναι ευθύνη μιας ή μερικών χωρών μελών μόνο, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου», ανέφερε σε δήλωσή του.