Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην κοινότητα Ντάιρ αλ Μπάλα, έπληξε σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν γυναίκα 23 ετών, εννιά μηνών έγκυος, και η μικρή της κόρη, 18 μηνών, ενώ ο πατέρας τραυματίστηκε, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, Ασραφ αλ Κούντρα.

Νωρίτερα, 30χρονος, μέλος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε τον θάνατο του μαχητή. Πρόσθεσε πως άλλοι οκτώ άμαχοι τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκτοξεύτηκαν δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ

Μέλη της Χαμάς εκτόξευσαν την Τετάρτη δεκάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν εξαπολύοντας τις αεροπορικές επιδρομές.

«Περίπου 70 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Δυο από αυτές έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ, όπου ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από τα θραύσματα ρουκέτας, ενώ πολλοί άλλοι εισήχθησαν σε νοσοκομεία με νευρικό κλονισμό, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία και τον στρατό.

Ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με σπίτι και αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές σ’ αυτή την πόλη.

Από τις υπόλοιπες ρουκέτες, οι περισσότερες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές, ενώ 11 αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες της ισραηλινής αντιπυραυλικής άμυνας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε πολλές ισραηλινές κοινότητες και πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου οι κάτοικοι να σπεύσουν στα καταφύγια, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως η παλαιστινιακή «αντίσταση» εκτόξευσε μεγάλο αριθμό ρουκετών εναντίον «θέσεων του εχθρού γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να αποκατασταθεί η ηρεμία και κατήγγειλε ειδικά τις εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Χαμάς.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ και ειδικά για τις πολυάριθμες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον κοινοτήτων στο νότιο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για το Μεσανατολικό, Νικολάι Μλαντένοφ, καλώντας όλα τα μέρη να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν την επομένη του θανάτου δύο μελών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η Χαμάς διεμήνυσε την ημέρα εκείνη πως το Ισραήλ «θα πλήρωνε το τίμημα».

Τους σκοτώσαμε «κατά λάθος»

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο πλήγμα του στρατού εναντίον των μελών της Χαμάς αποφασίστηκε «κατά λάθος» διότι είχε εκτιμηθεί πως από τη θέση όπου βρίσκονταν είχαν προέλθει πυρά εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

Η Χαμάς ανέφερε ότι οι μαχητές της που σκοτώθηκαν συμμετείχαν σε άσκηση και ότι το πλήγμα έγινε ενώ τον συγκεκριμένο τομέα επισκέπτονταν ανώτερα στελέχη της.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης σημειώνεται την ώρα που το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται έμμεσα το ενδεχόμενο να συνάψουν εκεχειρία, με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου και του ΟΗΕ.

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς πήραν μέρος τις τελευταίες ημέρες σε συναντήσεις στη Γάζα, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης που είναι συναρμόδια για θέματα ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα (Πέμπτη) το πρωί για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους όσον αφορά τους όρους για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 2008 και η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει αυξηθεί ξανά εδώ και μήνες.