Σε αντίποινα προς την Ουάσιγκτον απαντά η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε και την απάντηση της Άγκυρας στις αμερικανικές κυρώσεις, με αιχμή την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για τρομοκρατία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα «παγώσουν» τα όποια περιουσιακά στοιχεία των Αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στην Τουρκία.  Αξίζει να σημειωθεί ότι βδομάδα που πέρασε οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στους Τούρκους υπουργούς με τα ίδια χαρτοφυλάκια, για τον ρόλο τους στη σύλληψη και την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλαμίτ Γκιολυ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, παγώνοντας κάθε περιουσιακό στοιχείο τους σε αμερικανικό έδαφος και απαγορεύοντας ταυτόχρονα  σε αμερικανούς να κάνουν συναλλαγές μαζί τους.

«Το τελευταίο βήμα που έκαναν οι ΗΠΑ για την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον δεν ταιριάζει σε έναν στρατηγικό εταίρο. Οι ΗΠΑ έδειξαν σοβαρή ασέβεια με αυτό το βήμα», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα το Σάββατο.

«Είχαμε δείξει υπομονή μέχρι χθες το βράδυ. Σήμερα, δίνω εντολή να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Τουρκία οι Αμερικανοί υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να υποχωρήσει, καταφεύγοντας σε απειλητική ρητορική και παράλογες κυρώσεις, δείχνουν ότι δεν ξέρουν το τουρκικό έθνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.