Kαι Διονύση Σαββόπουλο, και Γλυκερία, και Πάνο Κατσιμίχα με Βασίλη Καζούλη, και Μελίνα Κανά εις διπλούν, και Φωτεινή Βελεσιώτη, και Ελένη Δήμου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ρομαντικοί που θα θελήσουν να βρεθούν σε έναν αρχαιολογικό χώρο υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Ο θεσμός που μετρά πλέον 22 χρόνια δίνει το «παρών» και φέτος, στις 26 Αυγούστου, και όπως κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις δεν θα περιοριστούν μόνο τη βραδιά του ολόγιομου φεγγαριού, αλλά θα ξεκινήσουν την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα.

Στη φετινή διοργάνωση θα είναι ανοικτοί και με ελεύθερη είσοδο 132 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (κατά κύριο λόγο ώς τα μεσάνυχτα), εκ των οποίων 95 θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις και 37 θα είναι απλώς επισκέψιμοι. Αριθμοί σαφώς αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι όπου οι συμμετέχοντες χώροι ήταν 115 και οι εκδηλώσεις 93, προσελκύοντας 74.970 επισκέπτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι χώροι που προγραμματίζεται να… ξενυχτήσουν φέτος για χάρη της πανσελήνου προσεγγίζουν σε αριθμό εκείνους του 2015 –ήταν 140 –γεγονός που κάνει τους αρμοδίους του υπουργείου Πολιτισμού να ευελπιστούν πως θα υποδεχτούν περί τα 80.000 άτομα και τις τέσσερις βραδιές.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΟΥΝΙΟ. Κλειστή και φέτος, για όγδοη χρονιά, η Ακρόπολη, καθώς η αναμονή στα Προπύλαια ξεπερνούσε τη μία ώρα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται λιποθυμίες, κλοπές και μικροτραυματισμοί. Ως αντίβαρο στον απροσπέλαστο Ιερό Βράχο θα λειτουργήσει και φέτος ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, που θα παραμείνει ανοικτός ώς τα μεσάνυχτα χωρίς εκδηλώσεις, όπως επίσης τους εναπομείναντες στην Αττική γη θα περιμένουν κι ο Κεραμεικός, η Ακαδημία Πλάτωνος, οι δυτικοί λόφοι και το Αμφιαράειο στον Ωρωπό, ενώ ώς τα μεσάνυχτα θα υποδέχονται επισκέπτες και θα φιλοξενούν μουσικές κυρίως εκδηλώσεις τα μουσεία Εθνικό Αρχαιολογικό, Νομισματικό, Μεγάρων και οι χώροι Κρήνης Θεαγένους, Ελευσίνας, Δαφνίου και Ιερού Ποσειδώνα στον Πόρο. Στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων θα «ξενυχτήσει» για χάρη της πανσελήνου και η Ροτόντα ώς τις 23.00.

Στο πλαίσιο του δημοφιλούς θεσμού το βράδυ της Κυριακής υπό τον τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» ο Διονύσης Σαββόπουλος θα δώσει συναυλία στο φρούριο του Παλαμηδίου, η Γλυκερία στην Ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου, ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Βασίλης Καζούλης με τον Δημήτρη Καρρά στην Πρόερνα στην περιοχή του Δομοκού, ο Σταμάτης Σπανουδάκης στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων και η Μελίνα Κανά την Κυριακή θα βρίσκεται στον Εμπορειό της Χίου, ενώ την προηγούμενη θα τραγουδήσει στον αρχαιολογικό χώρο Στράτου. Μία νύχτα προτού το φεγγάρι γεμίσει εντελώς η Φωτεινή Βελεσιώτη θα τραγουδήσει στο Καστράκι στις 21.00 ενώ από τις 19.00 ώς τις 21.00 θα είναι ανοικτός ο παρακείμενος χώρος της Ηετιώνειας Πύλης στον Πειραιά. Το ίδιο βράδυ η Ελένη Δήμου θα δώσει συναυλία στο Κάστρο Βελίκας, ενώ την τελευταία βραδιά των εκδηλώσεων, τη Δευτέρα, η Καρυοφιλιά Καραμπέτη θα απαγγείλει ποίηση Γιάννη Ρίτσου και ο Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης θα ερμηνεύσει στο πιάνο έργα Μπετόβεν στο Επταπύργιο.