Πολύ βαρύ είναι το κλίμα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς όλοι πλέον στρέφονται εναντίον της και την κατηγορούν για την τραγωδία στο Μάτι.

Χθες, ο πρόεδροςτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ), Γιάννης Κατσιαμάκας, κατήγγειλε ότι ενημερώθηκαν πολύ αργά από την Πυροσβεστική για την επικινδυνότητα και για την κατεύθυνσή της πυρκαγιάς.

«Μέχρι τις 18.10 το απόγευμα που πέρασε την Λεωφόρο Μαραθώνος δεν είχαμε καμία ενημέρωση» τονίζουν καταγγέλλοντας ουσιαστικά ότι οι αστυνομικοί δρούσαν στα τυφλά. Και θέλοντας να εξηγήσουν και το απίστευτο αλαλούμ με το κλείσιμο της Λ. Κηφισίας.

Υπενθυμίζεται ότι και η περιφερειακή σύμβουλος Ι. Τσούπρα, κατέθεσε στον ανακριτή ότι η Πυροσβεστική δεν γνώριζε προς τα πού θα πάει η φωτιά. «Στις 18.10 το απόγευμα της μοιραίας Δευτέρας,ο υπεύθυνος αξιωματικός της Πυροσβεστικήςμου είπε πωςη φωτιά πάει προς την περιοχή της Διώνης κι όχι προς το Μάτι.Στην αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση από εκείνη που τελικώς κατευθύνθηκε», είπε η Τσούπρα.

Είναι φανερό ότι η Πυροσβεστική «θυματοποιείται», ειδικά σε ό,τι αφορά την υποτίμηση της επικινδυνότητας. Αλλά όχι μόνον αυτή μιας και υπάρχουν καταγγελίες και για τα λάθη της Περιφέρειας και βεβαίως για το έγκλημα της εκτροπής των αυτοκινήτων βάλλεται και η Αστυνομία.

H σύσκεψη – παρωδία

Όπως αποκάλυψε το «Το Βήμα», στις 7:56 μ.μ. της μοιραίας Δευτέρας, στάλθηκε ένα πρώτο e-mail σε αρμόδιους φορείς για να δώσουν παρόν στην σύσκεψη που οριζόταν για τις 8 η ώρα. Κι όλα αυτά, ενώ από τις 18:20 -σύμφωνα με την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής- οι φλόγες είχαν εισβάλλει στην περιοχή Μάτι και λίγα λεπτά αργότερα είχαν κατακάψει τα πάντα και είχαν προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων. Όμως κι αυτό το e-mail με την μορφή του επείγοντος που στάλθηκε περίπου 1,5 ώρα μετά την καταστροφή, όταν όλα είχαν κριθεί, δεν «εφαρμόσθηκε».

Σύμφωνα με άλλο έγγραφο που στάλθηκε με την υπογραφή της Περιφερειάρχου Αττικής, κυρίας Ρένας Δούρου, ορίστηκε πιο… χαλαρός χρόνος συνάντησης (χωρίς ένδειξη επείγοντος) στις 8:30 μ.μ. Για μια συνεδρίαση όπου τέθηκαν ζητήματα εκκένωσης, αντιμετώπισης της φωτιάς κλπ. ενώ ήδη τα πάντα είχαν καεί, η καταστροφή είχε συντελεσθεί και είχε αρχίσει η μακάβρια καταμέτρηση των θυμάτων.

Στην Περιφέρεια δηλαδή πίστευαν ότι η φωτιά ήταν… χαλαρή γι’ αυτό και η αντίδρασή τους δεν ήταν η πρέπουσα. Ευθύνεται η ελλιπής ενημέρωση από την Πυροσβεστική; Ισως να μην έχει τόση σημασία μιας και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έπρεπε να είναι μονίμωςalert, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών. Και δεν μπορεί η Περιφέρεια να μην έχει άλλες πηγές πλην της Πυροσβεστικής, ούτε να μην έχει δικούς της ανθρώπους να κάνουν αξιολόγηση της κατάστασης.

Από όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται, πάντως, δείχνουν να βγαίνουν από το κάδρο οι αρμόδιοι υπουργοί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Καπάκης. Αν όλες οι ευθύνες πέσουν σε Πυροσβεστική και Αστυνομία αλλά και στην ελλιπή προετοιμασία της Περιφέρειας, τότε θα «καρατομηθούν» στελέχη των υπηρεσιών, αλλά δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τους πολιτικούς προϊσταμένους, τους υπουργούς.

Η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» θα είναι το κύριο μέλημα το επόμενο διάστημα.

Ενδιαφέρον θα έχουν οι κινήσεις μέσα στο καλοκαίρι ή στις αρχές Σεπτέμβρη, σχετικά με τις ηγεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και αν θα απομακρυνθεί ο κ. Καπάκης. Ενδεχομένως η κυβέρνηση θα θελήσει να περάσει τον σκόπελο «τρώγοντας» τη… μαρίδα των υπευθύνων. Θα λειτουργήσουν με απλά λόγια ως «Ιφιγένειες» προκειμένου ο Αλ. Τσίπρας να πάει αλώβητος, χωρίς συγγνώμες και χωρίς παραιτήσεις, στον ριζικό ανασχηματισμό που προετοιμάζει, πιθανότατα μετά τις 20 Αυγούστου. Να κερδίσει χρόνο χρειάζεται στοχοποιώντας άλλους και διώχνοντας από το Μαξίμου τα μαύρα σύννεφα καπνού που ακόμη έρχονται από το Μάτι.