Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε την Πέμπτη ο ιταλικός σύνδεσμος για την προστασία του περιβάλλοντος Legambiente, από το 2005 μέχρι το 2016 είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα που έπληξαν τη χώρα. Μόνο στη Ρώμη, τα θύματα, από το 2000, αγγίζουν τα 7.700. Τα στοιχεία προέρχονται, συνολικά, από 23 πόλεις της χώρας.

Ο σύνδεσμος τονίζει ότι οι κλιματολογικές αλλαγές γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στα μεγάλα αστικά κέντρα, και για τον λόγο αυτό, χρειάζονται νέες πολιτικές και οικονομικοί πόροι, για την προσαρμογή σε ένα κλίμα που διαρκώς αλλάζει.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα προβλήματα για την υγεία των πολιτών αρχίζουν, όταν η θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει σε επίπεδο άνω των 35 βαθμών, και τη νύχτα των 25. Στις δε αστικές περιοχές, λόγω της ασφάλτου, του κλιματισμού και των αυτοκινήτων, η θερμοκρασία, το καλοκαίρι, μπορεί να αυξηθεί και κατά 4 με 5 βαθμούς.

Oι υπεύθυνοι του Legambiente ζητούν και ένα νέο συντονισμό των δημάρχων όλης της χώρας, για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που δεν γνωρίζει προηγούμενο.

Παράλληλα, σήμερα, ένας κτηνοτρόφος επλήγη από κεραυνό και έχασε την ζωή του στην περιοχή Μπελούνο, της βόρειας Ιταλίας. Η χώρα, ιδίως στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες, πλήττεται από καύσωνα με θερμοκρασία μέχρι και 40 βαθμούς. Στο Βορρά, όμως, σημειώθηκε και σειρά σφοδρών βροχοπτώσεων, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και εκκένωση τουριστών που βρίσκονταν σε εστιατόριο, στο ορεινό θέρετρο Κορτίνα Ντ΄Αμπέτσο.