Εντεκα μέρες έχουν περάσει από τη φονική πυρκαγιά στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής και ακόμη δεκάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σπίτια στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι που υπέστησαν μεν ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς αλλά είναι κατοικήσιμα, ακόμη δεν έχουν δει το φως…

Οι βλάβες στο δίκτυο διανομής – αρμοδιότητας του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ – είναι τεράστιες: κολόνες και καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης κάηκαν, ενώ 50 υποσταθμοί του Διαχειριστή που αντιστοιχούν στην ηλεκτροδότηση περίπου 7.500 παροχών ήταν πλέον άχρηστοι.

Τα συνεργεία των υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ από την περασμένη Τρίτη 24 Ιουλίου και μετά το πράσινο φως που έδωσε η Πυροσβεστική ξεκίνησαν την αποτίμηση και τη σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών. Σήμερα, ο απολογισμός, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του Διαχειριστή, δείχνει το 90% του δικτύου να έχει επιδιορθωθεί και οι 45 από τους 50 υποσταθμούς να έχουν αντικατασταθεί.

Ωστόσο, αν και το ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται προ των οικιακών παροχών, πολλά προβλήματα διαπιστώνονται σε κατοικίες με ζημιές στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις καλώδια από το δίκτυο της χαμηλής τάσης προς τις παροχές είναι κομμένα.

Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες πολιτών είναι έντονες, καθώς υπάρχουν κι εκείνοι που ενώ προσκόμισαν τις Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη, εντούτοις είτε αργεί η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο είτε κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος των εγκαταστάσεων και από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος καθυστερεί.

Ο Διαχειριστής διαθέτει κινητή μονάδα στην περιοχή, όπου υπάλληλοι επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ έκανε χθες γνωστό τον τρόπο διακανονισμού των οφειλών των πελατών της που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική. Αυτός προβλέπει τη διαγραφή οφειλών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από 1ης Ιανουαρίου του 2018 έως και τις 23 Ιουλίου σε οικίες ή επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν εκτεταμένες υλικές καταστροφές, καθώς και στις οικίες ή επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες διέμεναν ή επιχειρούσαν πρόσωπα που απώλεσαν τη ζωή τους. Επίσης προβλέπεται ρύθμιση των οφειλών που αντιστοιχούν σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία καταναλώθηκε πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, χωρίς προκαταβολή, σε έως 48 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται με την υπογραφή του διακανονισμού. Η υποβολή των σχετικών αιτημάτων από τους πληγέντες πελάτες της ΔΕΗ θα γίνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.