Δίνουν το χέρι σε εκείνους που έπεσαν. Η ανθρωπιά, όπως φαίνεται, επιβιώνει στις στάχτες. Τις πόρτες των σπιτιών τους ανοίγουν οι Ελληνες για να φιλοξενήσουν πυρόπληκτους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, ακόμη και Ελληνες από το εξωτερικό, έσπευσαν να προσφέρουν ένα οίκημα ή απλώς ένα δωμάτιο τους σπιτιού τους, ένα κρεβάτι ή έναν καναπέ σε όσους έμειναν άστεγοι μετά τη φονική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας. Στα κενά των κρατικών μηχανισμών έρχεται η αλληλεγγύη να απαλύνει τις πληγές. Με τον τρόπο που ξέρουν να βοηθούν όσοι και οι ίδιοι έχουν υποφέρει.

Σε σχετική πλατφόρμα που αναρτήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διαδίκτυο έχουν δηλωθεί περισσότερα από 765 διαθέσιμα σπίτια σε κάθε σημείο της χώρας ενώ στο κάλεσμα της Airbnb προς τους συνεργάτες της να προσφέρουν δωρεάν τα σπίτια τους για φιλοξενία πυρόπληκτων έχουν ήδη ανταποκριθεί τουλάχιστον 250 ιδιοκτήτες. Στις λίστες προσφορών που διατηρεί ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου περισσότερα από 60 νοικοκυριά έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να φιλοξενήσουν θύματα της φωτιάς και ήδη μέσω της συγκεκριμένης λίστας 46 οικογένειες κοιμούνται σε έναν καθαρό και ασφαλή χώρο περιστοιχισμένες από αγάπη. Αντίστοιχο χάρτη δημιούργησε και η Google, στην οποία σημειώνονται εκατοντάδες σπίτια και το πιο μακρινό βρίσκεται στην… Κωνσταντινούπολη.

ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ. «Είναι το σπίτι μου. Μπορώ να το διαθέσω σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη από μια στέγη σε αυτούς τους ανθρώπους που χάσανε τα πάντα» γράφει στα σχόλια της πλατφόρμας η Ε.Τ. από τον Πειραιά. «Ερχομαι να παραλάβω ο ίδιος τους ανθρώπους από όπου μου πείτε και προσφέρω επίσης ρουχισμό και φαγητό» γράφει ο Λ.Λ. από το Γύθειο. «Είμαστε 5μελής οικογένεια με ένα μικρό κατοικίδιο σκυλάκι και ο χώρος που διαθέτουμε είναι ένα δωμάτιο στο σπίτι» αναφέρει η Θ.Π. από το Πόρτο Ράφτη. «Καλησπέρα, μένω σε ένα διαμέρισμα 23 τ.μ. στον Βοτανικό, μπορώ να διαθέσω το σπίτι μου για λίγες μέρες μένοντας σε φίλους» έγραφε άλλη χρήστρια, ενώ κάτοικος των Ανω Πατησίων ανέφερε: «Είναι το σπίτι που μένω. Δεν είναι μεγάλο αλλά θα τα καταφέρουμε…».

Μαζί με τα προσωπικά τους στοιχεία και τις λεπτομέρειες των ακινήτων τους οι χρήστες γράφουν μηνύματα που εκπέμπουν τρυφερότητα: «Θα προσπαθήσουμε να τους κάνουμε να νιώσουν άνετα» ή «Εκτός από τη φιλοξενία μπορώ να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απαλύνω τον πόνο αυτών των ανθρώπων».

Κι ενώ κάποιοι αναζητούν τους ενόχους στα θύματα ο ελληνικός λαός ανοίγει την αγκαλιά του χωρίς ερωτήματα: «Φως και νερό θα είναι πληρωμένα» γράφουν ή «Εάν υπάρξει ενδιαφέρον θα γίνει έκκληση για έπιπλα προκειμένου να επιπλωθεί άμεσα. Προς το παρόν μπορεί να διατεθεί ψυγείο, κουζίνα και φούρνος μικροκυμάτων». Απαντώντας στο ερώτημα «Μέχρι πότε θα είναι διαθέσιμος ο χώρος;» πολλοί είναι εκείνοι που σημειώνουν: «Οσο χρειαστεί…», «Μέχρι να ορθοποδήσουν οι άνθρωποι» ή ακόμη και «Σκόπευα να το νοικιάσω σύντομα αλλά θα το αναβάλω αν χρειαστεί».

Ανάμεσά τους φτωχοί άνθρωποι που δηλώνουν ότι το ρεύμα στο σπίτι που προσφέρουν έχει κοπεί, φοιτητές που δίνουν την κατοικία τους στην Αθήνα για όσο καιρό εκείνοι λείπουν στα πατρικά τους, ιδιοκτήτες από την Κρήτη που καλύπτουν τα έξοδα μετάβασης και πολλοί άλλοι που διευκρινίζουν ότι θα αναλάβουν τη διατροφή και τις βασικές ανάγκες των φιλοξενουμένων τους.

«ΘΕΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ». Σε καμία περίπτωση το κύμα αλληλεγγύης δεν μπορεί να σβήσει τις ευθύνες της πολιτείας για εξασφάλιση άνετης και ασφαλούς στέγης για τους πυρόπληκτους. Ηδη το δημοσιογραφικό οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές αναδεικνύει την αγωνία των πληγέντων για την επόμενη μέρα «Πόσο καιρό θα μείνω εκεί; Τι θα κάνω σε έναν μήνα;» είναι οι κουβέντες που ακούει κάποιος στα δρομάκια της περιοχής. Και από δίπλα ακούει εκείνους που βίωσαν την εμπειρία της φιλοξενίας. «Είναι συγκλονιστικό άνθρωποι που δεν σε γνώριζαν μέχρι χθες να σου ανοίγουν την πόρτα τους και να μοιράζονται το σπίτι τους» ανέφερε στο ΑΠΕ μια πυρόπληκτη που φιλοξενήθηκε με την έφηβη κόρη της σε ένα από τα διαθέσιμα σπίτια ενώ η γυναίκα που πρόσφερε την κατοικία της εξήγησε ότι μετά την καταστροφή δήλωσε, χωρίς δεύτερη σκέψη, στον Δήμο Ραφήνας ότι μπορεί να φιλοξενήσει έως τέσσερις πυρόπληκτους. «Είναι θέμα ανθρωπιάς» είπε. Οι απλοί άνθρωποι έκαναν το πρώτο βήμα. Κι αν το Μάτι κάηκε, η ελπίδα για το αύριο ευτυχώς σιγοκαίει.

«Από το Κιλκίς μέχρι την Κρήτη»

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Χαχολάκης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ραφήνας, από την πρώτη ημέρα μετά την καταστροφή στο Δημαρχείο έφτασαν άνθρωποι που ήθελαν να βοηθήσουν. «Διαμορφώθηκε μια λίστα με περισσότερα από 60 σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Από το Κιλκίς μέχρι την Κρήτη. Ηταν πολύ συγκινητική η διάθεση του κόσμου και ακόμη πιο συγκινητική η προσφορά κάποιων που δεν είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν σπίτι, αλλά μας έπαιρναν τηλέφωνο λέγοντας “μπορούμε να φιλοξενήσουμε ανθρώπους στην κρεβατοκάμαρά μας κι εμείς θα κοιμηθούμε στο σαλόνι”. Ετσι τακτοποιήθηκαν 46 οικογένειες από την περιοχή». Ο Γιώργος Χοχολάκης εξηγεί ότι ακόμη και τώρα υπάρχει ζήτηση. «Ερχονται πυρόπληκτοι που δεν έχουν μέρος να μείνουν και μας ζητούν βοήθεια. Μέσω αυτής της προσφοράς βρίσκουμε τρόπο και εξυπηρετούμε όποιον έχει ανάγκη» προσθέτει.