Περισσότεροι από 3.000 επιβάτες του μετρό στο Παρίσι απομακρύνθηκαν το βράδυ της Τρίτης από τους συρμούς έπειτα από βλάβη που παρέλυσε επί ώρες την πολυσύχναστη γραμμή 1 που χρησιμοποιούν ιδιαίτερα οι τουρίστες, εξοργίζοντας το επιβατικό κοινό, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αστυνομία.

Η βλάβη σημειώθηκε λίγο μετά τις 20.00 τοπική ώρα και προκάλεσε χάος στη γραμμή 1 του μετρό, που είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και διασχίζει το Παρίσι από ανατολάς προς δυσμάς εξυπηρετώντας πολλούς τουριστικούς προορισμούς της πρωτεύουσας: μουσείο του Λούβρου, Κήπο του Κεραμεικού, Λεωφόρο Σανζ Ελιζέ…

Η εκκένωση των συρμών ολοκληρώθηκε δύο και πλέον ώρες από τότε που άρχισε η βλάβη, η οποία οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα σε τρένο που κινείτο στο κεντρικό Παρίσι.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον RATP, τον φορέα που διαχειρίζεται το μετρό.

Συνολικά 12 συρμοί της γραμμής αυτής χρειάστηκε να ακινητοποιηθούν και να εκκενωθούν. Κάποιες φορές, επιβάτες χρειάστηκε να κατεβούν πάνω στις ράγες στο στενό πέρασμα μεταξύ του συρμού και του τοίχου της σήραγγας, με το φως των κινητών τους τηλεφώνων και σε συνθήκες ενίοτε χαοτικές και εξαιτίας της πολλής ζέστης, που καταγγέλθηκαν δριμύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μια ώρα μετά την έναρξη της βλάβης, άνθρωποι άρχισαν να κατεβαίνουν στις ράγες, ο ένας πίσω από τον άλλο, αυτό διήρκησε ίσως μια ώρα για να περάσουν όλοι αυτές οι επιβάτες», σύμφωνα με μια νέα γυναίκα.

Ορισμένοι επιβάτες αναγκάστηκαν να ανοίξουν τις πόρτες των συρμών, ενώ ο πανικός μεγάλωνε. «Είχαν περάσει τρία τέταρτα, οι πόρτες παρέμεναν κλειστές, ενώ η θερμοκρασία ήταν πάνω από 40 βαθμοί», διηγούνται επιβάτες. «Έκανε φοβερή ζέστη, ο κλιματισμός είχε κοπεί».

Σύμφωνα με την αστυνομία, 3.200 έως 3.800 επιβάτες απομακρύνθηκαν από τους συρμούς. Ο RATP ζήτησε συγνώμη για το «σπάνιο συμβάν και τις επώδυνες συνθήκες αναμονής και εκκένωσης». Σε πέντε επιβάτες συνολικά δόθηκαν πρώτες βοήθειες μετά τη δυσφορία που ένιωσαν λόγω της ζέστης, ανάμεσά τους μια έγκυος και ένας ηλικιωμένος επιβάτης που νοσηλεύονται, σύμφωνα με την πυροσβεστική του Παρισιού που κινητοποίησε 40 πυροσβέστες για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ταξιδιωτών.