Προκειμένου ν’ ανοίξει ο δρόμος για να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν, οι ΗΠΑ θα όφειλαν να επανενταχθούν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε υπογραφεί το 2015 από την Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, ανέφερε σήμερα Τρίτη συνεργάτης του ιρανού προέδρου.

«Ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ιρανικού έθνους, η αποκλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών και η επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα είναι βήματα που μπορούν να γίνουν για να στρωθεί ο ανώμαλος δρόμος προς τις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την Αμερική», ανέφερε μέσω Twitter ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί, σύμβουλος του Χασάν Ροχανί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον ηγέτη του Ιράν οποτεδήποτε και χωρίς προϋποθέσεις, για να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις τους μετά την απόφασή του στις 8 Μαΐου ν’ αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ. «Αν θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούμε», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος.